Foto:Profimedia.rs

Bizarna priča o Jevgeniju Prigožinu, bivšem prijatelju ruskog predsednika Vladimira Putina koji je postao pobunjenik, postala je mnogo čudnija.

Bivši šef privatne vojne kompanije Vagner – koji je vodio poslovnu imperiju koja je uključivala armiju trolova, višemilionsku ugostiteljsku kompaniju i medijsku grupu – imao je drskosti da 23. juna pokrene pobunu protiv Putinovog vojnog vrha.

Pobuna je ugušena „dogovorom“ u kojem je navodno posredovao još jedan Putinov prijatelj (neki ga nazivaju „vazalom“), beloruski moćnik Aleksandar Lukašenko. To je zahtevalo da Prigožin napusti Rusiju i preseli se u Belorusiju. Njegovi ljudi su imali tri izbora: da prate Prigožina u Belorusiju, da se pridruže redovnoj ruskoj vojsci ili da prestanu da se bore i idu kući.

Nakon što je pobuna završena, Lukašenko je tvrdio da je Prigožin zaista stigao u Belorusiju. Ali nakon toga niko to nije mogao da potvrdi. Onda je u četvrtak Lukašenko okrenuo ploču, rekavši za CNN da je Prigožin u Sankt Peterburgu i da možda putuje „u Moskvu ili negde drugde“.

Foto: REUTERS/Stringer

U svakom slučaju, rekao je, Prigožin nije bio tamo gde je trebalo da bude. Ni Vagnerovi borci nisu bili u kampovima koje je Lukašenkova vlada očigledno izdvojila za njih u Belorusiji, što je dovelo do pitanja o sudbini šefa Vagnera.

Kao na znak, ruska državna televizija počela je da emituje video snimak snaga bezbednosti kako upadaju u Prigožinovu kancelariju i rezidenciju u Sankt Peterburgu.

Njegova „vila“ ili „palata“ imala je bazen, privatnu operacionu salu, čak i „posebnu sobu za molitvu“, kako ju je opisao ruski propagandni sajt RT, zajedno sa nekoliko čekića – oruđe koje je šef Vagnera navodno koristio za egzekuciju prebega. Agenti obezbeđenja su navodno pronašli 10 miliona rubalja (oko 110.000 dolara) u gotovini, zajedno sa zlatom, oružjem i perikama – verovatno da bi se Prigožin prerušio.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia,REUTERS/Stringer

Pa ipak, nekoliko sati kasnije, pojavili su se izveštaji da mu je vraćen deo novca i imovine. To dodaje još jedan sloj misteriji zašto je Putin, do sada, dozvolio Prigožinu da ostane na slobodi, iako ne poštuje dogovor Lukašenka.

Nejasna sudbina

Pre nego što je pao u nemilost, Prigožin je bio rok zvezda društvenih medija. Bio je čvrst momak koji se šepurio u kamuflaži, čiji su borci mogli da pobede u bitkama u Ukrajini koje nije mogla da izdrži redovna ruska vojska. Psovao je na vojne vođe i druge elitne vladine zvaničnike, ali je prešao crvenu liniju kada ih je optužio da su napunili džepove i doveli Putina u zabludu da pokrene invaziju na Ukrajinu kada nije bilo stvarne pretnje.

Prigožinov marš ka Moskvi – u kojem su njegove trupe zauzele grad Rostov na Donu, oborile ruske avione i ubile nekoliko vojnika – razbesneo je Putina, koji ga je optužio da je „zabio nož u leđa Rusiji“.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobro je poznato da Putin ne može da trpi izdajnike, ali Lukašenko je, koristeći rusku reč za gangstera koju je Putin čuveno upotrebio govoreći o čečenskim teroristima, uveravao novinare da Putin nije „zlonameran i osvetoljubiv“ da bi Prigožina „izbrisao“.

Foto: Wagner / AFP / Profimedia,Kremlin.ru/Handout via REUTERS, REUTERS/Stringer

Sam Putin je pre nekoliko dana nagovestio još jedan način da se nosi sa Prigožinom, priznavši da mu je vlada platila milijarde dolara, dodajući da se nada da „niko ništa nije ukrao“, ali da će se Kremlj pozabaviti time.

Prigožinova konačna sudbina je još uvek nejasna, ali on je samo jedan od Putinovih problema. Ono što on radi u vezi sa Prigožinovim vrednim kompanijama je drugo: čini se da Kremlj trenutno secira njegovu imperiju, stavljajući kontrolu nad najvrednijim preduzećima u „pouzdanije“ ruke.

Hoće li završiti u zatvoru? Ili u kovčegu? Jedina stvar koja se čini iole jasno je da će Putin morati da reši ovu „razborku“, reč koju ruski mafijaši koriste da opisuju svoje unutrašnje svađe. A to nagoveštava više represije, više „poravnanja računa“ i više borbi iza kulisa u Putinovoj Rusiji.

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar