Foto:EPA/ANGELO CARCONI

Svetski Jevrejski kongres osudio je misu koja 16. maja treba da se održi u Sarajevu za ustaše stradale na Blajburgu 1945. godine i istakao razočaranost Hrvatskom koja se još nije odrekla fašizma i sećanja na zločinačku Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH).

U saopštenju se navodi da je Kongres ogorčen saznanjem da se 24 godine u Hrvatskoj obežavanjem Dana sećanja na žrtve
borbe za slobodu i nezavisnost ne veličaju heroji koji su doprineli usponu jake savremene Hrvatske, već pojedinci koji su podržavali, ili su bili aktivno uključeni u aktivnostirežima koji je pogubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i dece.

Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav zakon o praznicima, konstatuje se u
saopštenju i dodaje da je od svih dana u godini odabran onaj koji obeležava događaje vezane za Blajburg.

Glavni savetnik Kongresa Manahem Rozenšaft je rekao da je u jevrejskom svetu zastrašujuće saznanje da fašisti, koji su
pokušali Hrvatsku da očiste od jevrejskog i srpskog stanovništva, slepo sledeći jezivi model nacističke Nemačke, dobijaju poštovanje.

Neshvatljivo je, dodao je, da se na njih gleda kao na nekoga ko je svojim činjenjem doprineo slobodi i nezavisnosti moderne hrvatske države, čiji se ustav temelji na antifašističkoj borbi i borbi protiv nacističkog režima i njegovih saveznika.

Svetski jevrejski kongres uputio je snažnu podršku svojima pridruženim članicama, pre svega jevrejskim zajednicama u BiH, Hrvatskoj i Austriji.

„Činjenica da je hrvatski Sabor pokrovitelje ove sporne manifestacije je šamar u lice svim nevinim žrtvama ustaša, svim zagovornicima istorijske istine i jevrejskoj zajednici u regionu“, poručio je Rozenšaft.

Svetski jevrejski kongres je međunarodna organizacija koja zastupa jevrejske zajednice više od 100 zemalja pred vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama, prenosi portal Vijesti.