Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas da "glad pustoši Gazu, pa se očekuje se da će to povećati broj obolelih širom enklave, kao i do novih žrtava".

U podužem postu ove organizacije Ujedinjenih nacija na platformi X (Tviter) ističe se da je najkritičnije među decom, trudnicama, dojiljama i starijim ljudima, prenosi Al Džazira.

SZO je napomenula da je u nedavnim misijama u Gazi njeno osoblje prijavilo kako je gladna svaka osoba s kojom su razgovarali.

„Krećemo se po Gazi isporučujući medicinske potrepštine, a ljudi žure ka našim kamionima u nadi da je to hrana“, rekli su zaposleni u SZO.

Medij navodi da je od 7. oktobra prijavljeno 100.000 slučajeva dijareje i 150.000 slučajeva infekcije gornjih disajnih puteva i dodaje kako, u kombinaciji sa neuhranjenošću, ove bolesti mogu postati smrtonosne.

„Narod Gaze, koji je već dovoljno patio, sada se suočava sa smrću od gladi i bolesti, iako bi one lako mogle da budu lečene funkcionalnim zdravstvenim sistemom“, saopštila je SZO, ponavljajući svoje pozive na hitan prekid vatre iz humanitarnih razloga.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar