Eyal Waldman Foto:guoyu / Avalon / Profimedia

Danijela Valdman (24) otplesala je poslednji ples u svom mladom životu nešto pre jutra 7. oktobra. Ubrzo nakon toga ona i njeni prijatelji morali su da pobegnu spašavajući živote, ali nikada nisu stigli kući.

Njeni poslednji trenuci su dokumentovani. Kratak video, snimljen mobilnim telefonom, samo je nagoveštaj užasa koji se dogodio, piše Index.hr.

Šta se vidi na snimku?

Danijela sedi na zadnjem sedištu automobila s dva prijatelja – pramenovi njene duge kovrdžave kose beže joj iz sive majice s kapuljačom. Svo troje su ležerno obučeni. Tu su kratkotrajni osmesi, čuju se glasovi koji govore jedan preko drugog i vide se plave narukvice s festivala trans muzike Supernova na kojem su upravo bili.

Pokušavaju da ostanu mirni, ali love ih. Danijelin dečko Noam Šaj je ispred, za volanom. „Želiš da vozim vrlo, vrlo brzo?“ on pita pa dodaje: „Znam kako se to radi.“

„Tačno“, odgovara jedna putnica. Bradati mladić koji sedi pored Danijele pokušava da je umiri. „Bićemo dobro“, kaže pa dodaje: „Sve je u redu, zar ne?“ Zatim se s prednjeg sedišta čuje pitanje: „Levo ili desno?“ Video se potom završava.

Nekoliko minuta kasnije naoružani Hamasovci izrešetali su automobil mecima. Noam, Danijela i njihovi prijatelji su ubijeni – kao i gotovo 360 drugih Izraelaca koji su išli na festival u pustinji Negev, blizu granice s Gazom.

Najveći pokolj Jevreja od Holokausta

Suvozač je uzet kao talac. Kad je sunce toga dana zašlo, 1.200 Izraelaca je bilo pobijeno – ili na festivalu ili u svojim domovima u kibucima blizu granice. Bio je to najveći gubitak života Jevreja u jednom danu od Holokausta. Velika većina bili su civili.

Od tada je Izrael krenuo u rat u Gazi „kako bi iskorenio Hamas“, a Palestinci su zauzvrat bili pobijeni, njih gotovo 18.000, prema poslednjim podacima ministarstva zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas. 7.300 njih su deca.

U Gazi sada, kao i u Izraelu nakon 7. oktobra, roditelji sahranjuju svoju decu. A za svakog roditelja, Palestinca ili Izraelca, gubitak je nenadoknadiv.

„Bila je neverovatna devojka. Volela je i ljude i životinje“

Danijelin otac Ejal razgovarao je s novinarima BBC-ja u svojoj kancelariji punoj umetničkih dela u Tel Avivu. Ejal je bio tehnološki div, osnovao je izraelskog proizvođača čipova „Mellanox Technologies“ i prodao ga za 6.8 milijardi dolara 2019.

Ali sada je jednostavno otac, iscrpljen od tuge, lišen najmlađe ćerke.

„Bila je neverovatna devojka. Volela je da pleše. Volela je životinje. Volela je ljude. Imala je mnogo, mnogo prijatelja. Volela je snoubord, ronjenje, vožnju motorom s Noamom“, kaže glasom punim ljubavi i tuge.

Kad je saznao da je nestala, vratio se natrag s puta u Indoneziju. Dobio je dozvolu za sletanje u Izraelu, iako je vazdušni prostor bio zatvoren. Tri sata kasnije otišao je da je traži, prateći lokaciju njenog pametnog sata. Bilo je to putovanje na bojno polje.

„Bili smo blizu sukoba sa sedam terorista, stvorenja, zovite ih kako želite. Ubili su tri ili četiri vojnika“.

Pronašao izrešetan automobil

Pronašao je izrešetan automobil, ali Danijeli nije bilo ni traga. „Bilo je puno krvi u autu. Nadao sam se da nije u autu, da je ranjena, ali da je uspela da pobegne, ili da je uzeta kao talac“, kaže otac.

Dva dana kasnije njeno telo je pronađeno.

Izrael rat festival Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

I dalje veruje da bi Palestinci trebalo da imaju državu

Uprkos brutalnom ubistvu svoje najmlađe ćerke Ejal Valdman i dalje veruje da bi Palestinci trebalo da imaju državu – i to uskoro.

„Moramo da promenimo vođstvo na obe strane. A onda se nadam da ćemo za dve do četiri godine uspeti da postignemo mir i da izgradimo dve države i da ćemo moći da živimo jedni pored drugih“, kaže.

Izrael rat festival Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Ali pre toga Hamasovci moraju da umru“

Ali pre toga želi nešto drugo.

„Svako ko je bio odgovoran, svako ko je bio povezan s onim što se dogodilo 7. oktobra 2023. biće eliminisan. I mi ćemo za to da se pobrinemo“, odlučno kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar