Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Svetska banka je namenila 486 miliona dolara zemljama Evrope i centralne Azije za rešavanje zdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije virusa COVID-19, kaže se u saopštenju ove medjunarodne finansijske organizacije.

Dvadeset pet zemalja u svetu će od Svetske banke dobiti približno 2 milijarde dolara iz prvog kruga pomoći u okviru finansiranja za COVID-19 po ubrzanoj proceduri, što uključuje i dve zemlje iz regije Evrope i centralne Azije, stoji u saopštenju Svetske banke.

„Zemlje u celoj regiji Evrope i centralne Azije, kao u drugim delovima sveta, se suočavaju sa vanrednim stanjem u zdravstvu, koje ima značajne socijalne i ekonomske posledice, kakve ne pamtimo u skorije vreme“, izjavio je Siril Miler, podpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

„Svetska banka pruža odgovor svim instrumentima i finansijskim sredstvima koji su joj na raspolaganju, da bi pomogla zemljama u njihovim naporima na ublažavanju uticaja na živote ljudi“, dodao je on.

Trenuto više od deset zemalja iz Evrope i centralne Azije razgovara o projektima sa Svetskom bankom kako bi se ublažile i rešavale posledice pandemije virusa COVID-19.

„Veoma tesno sarađujemo sa vladama širom regiona kako bi se sveo na najmanju moguću meru gubitak ljudskih života, ojačali zdravstveni sistemi i ublažio uticaj na ekonomiju,“ rekla je Ana Bjerde, novoimenovana potpredsednica za Evropu i Centralnu Aziju.

„Ovaj prvi finansijski paket predstavlja neposredan napor da se spasu životi danas a, u narednim fazama, da se zaštite radna mesta i egzistencija ljudi u budućnosti“, zaključila je ona.