Foto: EPA-EFE/Magnus Andersson

Andres Tegnel, glavni švedski epidemiolog, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je otkrio da broj novozaraženih u Švedskoj rapidno pada.

Švedska je bila jedina zemlja u Evropi koja u martu i aprilu nije uvela drastične mere. Zbog toga je bila meta brojnih kritika.

„Krivulja se savija prema dole“, rekao je Tegnel na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je objavljeno da je Švedska u proteklih 24 sata imala svega dva smrtna slučaja koronavirusa, dok je 34 nova slučaja zaraze. Od početka pandemije umrlo je ukupno 5702 ljudi, a zarazilo se gotovo 80.000 ljudi.

„Pozitivne vesti, nema negativnog trenda u Švedskoj! Generalno, ovo je vrlo pozitivna vest. Čini se i da ćemo uskoro moći normalnije da putujemo“, izjavio je Tegnel dodajući da će se postupno relaksirati mere kod putovanja tako što će se prvo dopustiti putovanje unutar regija, a potom i u države koje imaju nisku stopu zaraženosti, manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od dve nedelje, prenosi Index.hr.

Foto:EPA-EFE/ANDERS WIKLUND

„To praktično znači da će ljudi iz Stokholma moći, na primer, da odu u Norvešku“, rekao je glavni švedski epidemiolog.

Pročitajte još:

On se osvrnuo na trend porasta broja novoobolelih u Evropi.

„Nažalost, vidimo taj negativni trend porasta broja novozaraženih širom Evrope, loše je što se to događa upravo u ovom trenutku, ali u Švedskoj taj trend ne vidimo“, zaključio je.

Pad u broju umrlih i novozaraženih kod Šveđana

U utorak je u Švedskoj na odeljenjima intenzivnog lečenja ili respiratorima bilo samo 46 pacijenata s covidom-19, a ukupno se u švedskim bolnicama od koronavirusa leči 297 osoba. Na vrhuncu epidemije krajem aprila na intenzivnom lečenju bilo je blizu 600 ljudi, a ukupno u bolnicama oko 2300. To je značajan pad.

Foto: EPA-EFE/Johan Nilsson

U padu je i broj novozaraženih po danu, u poslednja tri dana bilo je manje od 100 novih slučajeva (42, 79, 39). Napomenimo da se radi o brojkama koje se u Švedskoj neretko koriguju, budući da prijave iz pojedinih regionalnih bolnica kasne i po tri nedelje.

Vlasti pozvale na pridržavanje mjera, nošenje maski nije obavezno

Zdravstvene vlasti pozvale su Šveđane da se i dalje drže najosnovnijih principa u suzbijanju širenja zaraze, posebno da peru ruke i pridržavaju se fizičke distance i izbegavaju okupljanje u masama i putovanja što je više moguće.

Podsetimo, samo dve mere su na snazi, zabrana poseta domovima za starije i nemoćne (ali starci mogu slobodno da izlaze) i zabrana javnih okupljanja s više od 50 ljudi.

Foto: EPA-EFE/Anders Wiklund

„Posebno je važno da ostanete kod kuće ako ste bolesni, odnosno da ne rizikujete izlazak u takvom stanju. Ako se budemo držali toga, svi možemo očekivati pozitivan rasplet situacije“, dodao je Tegnel.

Pritom treba naglasiti da u Švedskoj, kao i u celoj Skandinaviji, ne postoji obaveza, pa čak ni preporuka nošenja maski i da su se Šveđani vratili svojim navikama u smislu putovanja u turistička odredišta.

S obzirom na to da im je inostranstvo i dalje relativno nedostupno, s izuzetkom Hrvatske, Grčke i još nekoliko turističkih zemalja, Šveđani su pohitali na domaća odredišta, u kojima je usred sezone godišnjih odmora vrlo teško pronaći slobodnu hotelsku sobu, apartman ili kuću za iznajmljivanje.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare