Foto: Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ruskog ambasadora u Stokholmu na razgovor posle smrti u zatvoru protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

„Evropska unija (EU) mora da deluje protiv političkog ugnjetavanja u Rusiji. Sada je to još važnije jer je 16. februara Aleksej Navaljni umro u zatvoru u Rusiji“, rekao je ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem (Tobias Billstroem).

Švedska vlada je takođe preuzela inicijativu na evropskom nivou da ispita mogućnost novih sankcija Moskvi, navodi se u saopštenju švedske diplomatije.

Poziv švedske diplomatije ruskom ambasadoru dolazi nekoliko sati posle istog poteza nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Britanska vlada je, sa svoje strane, u petak uveče pozvala diplomate iz ruske ambasade da im saopšti da će ruske vlasti biti „potpuno odgovorne“ za smrt velikog protivnika Kremlja.

Smrt Navaljnog (47) u udaljenom arktičkom zatvoru gde je služio 19-godišnju kaznu, saopštena je u petak.

Zapadne zemlje su jednoglasno uprle prstom u ruske vlasti, koje smatraju odgovornim za smrt Navaljnog. Njegova smrt se desila mesec dana pre predsedničkih izbora koji će još jednom učvrstiti moć Vladimira Putina posle niza godina represije nad neistomišljenicima.

BONUS VIDEO: Švedska zastupnica o pogreškama svoje vlade u odnosu prema migrantima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar