Svedska korona mere
Konferencija povodom korona mera u Švedskoj Foto:EPA-EFE/JESSICA GOW

Švedska ponovo uvodi određena ograničenja, pre svega za nevakcinisane osobe i to manje od dva meseca nakon ukidanja svih epidemioloških ograničenja,

Ministarka zdravlja i socijalne zaštite Lena Halengren saopštila je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare da Švedska od 1. decembra propisuje kontrolu kovid sertifikata osoba starijih od 16 godina na svim javnim skupovima u zatvorenom prostoru sa više od 100 učesnika, prenosi Rojteres.

Naime, ovo je prva regulisana primena kovid-sertifikata unutar švedskih granica od početka pandemije. Za razliku od ostatka Evrope, švedski državljani su ih do sada koristili samo za prelazak državne granice.

„Zaraza se ponovo širi Evropom. Iako se to još nije dogodilo u Švedskoj, moramo da budemo spremni na činjenicu da bi moglo da bude sve više zaraženih. Institut za javno zdravlje predložio je uvođenje kovid-sertifikata za okupljanja u zatvorenom prostoru. Ovo je teška odluka. Svi bismo voleli da se pandemija završi“, rekla je Halengren.

Sa epidemiološkom situacijom u Švedskoj koja je mesecima relativno povoljna i stopom zaraženosti i mortaliteta među najnižim u Evropi, vlada odlazećeg premijera Stefana Levena je očigledno odlučila da preventivno reaguje i izbegne prethodne kritike zbog neadekvatnog i sporog reagovanja na širenje koronavirusa.

Trenutno je stopa zaraze u Švedskoj višestruko niža nego u susednim zemljama, ali u nekim pograničnim oblastima, poput pokrajine Skane, koja ekonomski snažno zavisi od Danske, ove nedelje su zabeležene povećane stope zaraze.

Karin Tegmark Vizel, direktorka Instituta za javno zdravlje, rekla je da Švedska do sada nije zabeležila veliki porast broja zaraženih, ali da je današnja odluka način da se spreči moguće preopterećenje bolničkog sistema. U švedskim bolnicama trenutno se leče 283 pacijenta od virusa korona, od kojih je 29 na respiratorima.

Foto:Tanjug/AP Photo/David Keyton

„Verujemo da je širenje zaraze pred nama i ne možemo samo da sedimo i nadamo se najboljem. Zaraza je najzastupljenija u zatvorenom prostoru, posebno među odraslim osobama koje nisu vakcinisane. Vi koji još niste vakcinisani , obavezno to uradite odmah. Vakcina štiti od infekcija, teških bolesti i smrti, ali ne u potpunosti i apsolutno. Iako je rizik mnogo manji, vakcinisane osobe takođe mogu da se zaraze i šire zarazu“, rekla je ona i dodala da covid sertifikati neće važiti za restorane, škole, fakultete i druge javne prostore.

„U ovom trenutku ne vidimo razlog za dodatne mere. Ako u bliskoj budućnosti dođe do naglog porasta zaraze, onda je i to moguće“, dodala je ona.

BONUS VIDEO: Ubistvo Ane Lind

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar