Foto: EPA-EFE/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

Rast broja smrtnih slučajeva i zaraženih covidom-19 u Stokholmu potaknuo je pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dela Evrope.

Vlade po celoj Evropi su zatvorile škole i donele drakonske mere kako bi ograničile kontakte sa zaraženima, a Nemačka je zabranila okupljanja više od dve osobe. Od švedskih suseda Danska i Norveška su zatvorile svoje granice i škole, a Finska je izolovala svoja glavna urbana područja.

S druge strane, Šveđani mogu u restorane, frizeru , deca idu u školu iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od covida-19, pre svega u Štokholmu gde se beleži više od polovine smrtnih slučajeva.

Analiza podataka lokacija pametnih telefona pokazala je da dok u većini evropskih država izrazito pada poseta javnim mestima, Švedska ide u suprotnom pravcu.

No švedski liberalni pristup kojim se želi u najmanjoj meri narušiti društveni i ekonomski život dolazi na metu kritika jer se u prestonici epidemija širi.

„Nemamo izbora, moramo odmah zatvoriti Stokholm“, rekla je agenciji Rojters Ceciula Soderberg-Naucler, profesorka medicinske mikrobiologije na institutu Karolinska.

Ona je jedna od 2300 akademika koji su potpisali otvoreno pismo vladi krajem prošlog meseca u kojem se traže strože mere kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

„Moramo uspostaviti nadzor nad stanjem, ne možemo ići prema situaciji u kojoj ćemo dobiti potpuni haos. Niko ne radi tako, pa zašto mi u Švedskoj moramo prvi ispitati taktiku bez dogovora na temelju informacija?“ rekla je.

Švedska je u petak izvestila da ima 612 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa ih je sada ukupno 6000. Broj smrtnih slučajeva dostigao je 333 i sada ih se beleži 25 do 30 dnevno.

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, uglavnom u prestonici gde je deo osoblja bolnica i domova za starije javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme poput maski.

Stokholm je, suočen sa, kako su je nazvali lokalni zvaničnici , „olujom“ slučajeva covida-19, postavio poljsku bolnicu u kongresnom centru južno od centra grada i pozvao sve koji imaju određenu medicinsku obuku da pomognu u negi starijih.

Na konferenciji za medije ove nedelje premijer vlade levoga centra Stefan Lofven odgovarao je na pitanja da li je rastući broj slučajeva u švedskim domovima za starije pokazatelj neuspešne strategije.

„Ne mislim. Tako izgledaju stvari po celoj Evropi“, rekao je. „Celo vreme govorimo da će stanje biti gore pre nego postane bolje“.

Švedska se opredelila za izolaciju i lečenje bolesnih umesto na ograničenje kretanja većeg dela društva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade online, a građanima je rečeno da ne putuju ako nije nužno, što su sve blage mere u odnosu na ostaale evropske države.

Javno lice švedske borbe protiv pandemije, donedavno malo poznati epidemiolog, Anders Tegnel koji sada po publicitetu konkuriše premijeru, dovodi u pitanje ograničenja kretanja na duži period.

„Zatvaranje ljude u kuće neće dugoročno biti uspešno“, rekao je. „Pre ili kasnije ljudi će ionako izaći.“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram