Severni tok Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Švedska služba bezbednosti potvrdila je da su incidenti na gasovodima Severni tok bili sabotaža.

Kako je navedeno, reč je o gruboj sabotaži, a eksploziv je pronađen na više stranih predmeta.

„Tokom uviđaja na licu mesta u Baltičkom moru izvršena je obimna zaplena i područje je pažljivo dokumentovano. Analize koje su sada urađene pokazuju tragove eksploziva na nekoliko pronađenih stranih predmeta. Napredna analiza može da donese sigurnije zaključke o incidentu“, navodi se u saopštenju.

Početkom meseca, slične rezultate dala je i istraga Nord Strim AG-a. Prema preliminarnim rezultatima inspekcije, na morskom dnu, dubine od tri do pet metara, na udaljenosti od oko 248 metara jedan od drugog pronađeni su veštački krateri.

Foto: Danish Defence Command

„Deo cevi između kratera je potpuno uništen, radijus disperzije fragmenata cevi je najmanje 250 metara“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, eksplozije su se dogodile 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – Severni tok i Severni tok 2.

Operater Severnog toka saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja Severnog toka.

Pročitajte još:

Rusija je optužila Britaniju za koordinaciju napada na gasovode Severnog toka. Pored toga, ukazuju i da je bivša britanska premijerka Liz Tras nakon eksplozije poslala poruku američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, sa sadržinom „gotovo je“.

BONUS VIDEO Sabotaža ili viša sila: Ko je probušio Severni tok 1 i 2? Gosti: Darko Obradović i Miloš Zdravković 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar