Foto:EPA-EFE/Adam Ihse

Švedski mediji objavili su informaciju da je nekoliko bolnica odlučilo da pacijentima obolelim od koronavirusa prestane sa davanjem leka hlorokin, jer navodno izaziva štetne i neželjene efekte na obolele.

Priča o štetnosti leka hlorokvin prema pisanju lista „Ekspresen“ potiče iz dokumenta jedne bolnice u regionu Vastra Gotland, koji je prestala da pacijentima obolelim od korone daje antimalarijske lekove, jer su kod obolelih su se javile nuspojave, kao što su: grčevi i gubitak perifernog vida.

Pacijent koji je tokom lečenja od korone uzimao hlorokin bio je Karl Sidenhag (40) stanovnik Stokholma. Kako je objavio „Ekspresen“ Sidenhagu su bile propisane dve tablete hlorokinina koje je trebao uzimati dnevno nakon što mu je 23. marta dijagnostikovan koronavirus.

Međutim, Sidenhag umesto da se oseća bolje, kod njega su ovi lekovi proizveli neželjene efekte. Pored opisanih grčeva i gubitka vida, Sidenhag je zadobio glavobolju i osećaj kao da ga trese struja visokog napona, ispričao je listu Ekspresen.

Magnus Gislen, profesor i glavni lekar na klinici za infekciju Univerzitetske bolnice Sahlgrensk, rekao je Gothenberg Post -u da su on, ali i ostali lekari na klinici davali hlorokin „kao i svi drugi“ u švedskim bolnicama, ali od pre dve nedelje, Univerzitetska bolnica Sahlgrensk zaustavila je svaku primenu hlorokinina u lečenju koronavirusa.

„Bilo je izveštaja o sumnji na ozbiljne nuspojave ranije nego što smo prvo mislili. Ne možemo isključiti ozbiljne neželjene efekte, naročito na srce. Pored toga, nemamo ni snažne dokaze da hlorokin ima uticaj na COVID-19″, rekao je doktor Magnus Gislen za Gothenberg Post za izdanje od 1. aprila 2020.

Posebni lekovi za lečenje koronavirusa ne postoje, ali su mnogi ukazivali da protivmalarijski lekovi poput hlorokina i hidroksihlorokina imaju ublažavajuće dejstvo, ali ne leče COVID-19.

I sam Donald Tramp se dotakao upotrebe hidroksiklorokinina, koji tvrdi da je to lek koji“veoma ohrabruje i daje odlične rane rezultate u lečenju korone“  najavljujući u nedelju da je savezna vlada uskladištila 29 miliona pilula hidroksiklorokinina za lečenje koronavirusa. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu antimalarijskog leka za lečenje koronavirusa još prošlog meseca.

Brojne medicinske studije koje su se pojavile od epidemije koronavirusa pokazale su da lekovi za malariju kod obolelih daju mešovite rezultate. Jedna od medicinskih studija, je sugerisala, da se ovi lekovi ne daju dodatno pacijentima, koji su već primenili atinvirusnu terapiju.

Istraživači iz Francuske koji se zalažu za upotrebu hlorokina i hidroksiklorokinina, smatraju da su ti lekovi kod određenih pacijenata značajno smanjili opterećenje virusa korone na pluća.

Ove tvrdnje Šveđani osporavaju u objavljenim dokumentima, gde tvrde da dokaza o antivirusnoj čistoći i poboljšanju kliničke slike kod obolelih od korone, a koji su koristili ova dva leka ne postoje.

Dokotor Entoni Fauči govoreći za televiziju CBS i emisiju „Lice nacije“ rekao je da veliki broj podataka o korišćenju hidroksihlorokina za lečenje koronavirusa pokazuju da ima efekta, ali ima i drugih podataka, koji pokazuju da nema efekta.

„Tako da, što se tiče nauke, mislim da ne bismo mogli definitivno reći da deluje.“, izjavio je za CBS dr Fauči.

Autor: Andrej Mlakar/Newsweek