Foto:Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia; kshykov Mykola/Ukrinform/ABACA; FADEL SENNA / AFP / Profimedia;

Ukrajini je potrebno oružje, kako bi mogla da se odbrani od Rusije, jasno je poručio sve popularniji predsednik Vladimir Zelenski. Svoje mišljenje bez zadrške je delio sa liderima mnogih zemalja sveta koje je otvoreno kritikovao što ne ulažu dodatne napore da pomognu Ukrajini, koja se suočava sa ruskom agresijom od 24. februara.

„Mi našu zemlju branimo sami. Zapad ćuti dok Rusija najavljuje bombardovanje. To je jednostavno zločin, a ja nisam video da je bilo koji svetski lider, bilo koji zapadni političar, reagovao na to“, rekao je pre izvesnog vremena Zelenski, pozivajući svet da reaguje na patnju Ukrajinaca.

Od tada, putem video linka se obratio najvažnijim institucijama mnogih zemalja, i otvoreno upitao – zašto niste učinili više?

Velika Britanija

Pred obraćanje britanskom parlamentu, Zelenski je dobio je ovacije od svih prisutnih poslanika, što je novinar Gardijana opisao kao „jednu od neobičnijih scena“ koje je doživeo u parlamentu.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:Handout / AFP / Profimedia

Predsednik Ukrajine počeo je svoje obraćanje poređenjem ruske agresije nad Ukrajinom sa nemačkom agresijom nad Velikom Britanijom za vreme Drugog svetskog rata.

Ukrajinci, kazao je on, ne žele da izgube svoju zemlju kao što ni Britanci nisu hteli da izgube svoju državu kada su njih napali nacisti.

„Nisu dozvolili ni hranu, ni vodu, i ljudi su onda počeli da paničare“, opisao je Zelenski situaciju u Mariupolju.

Zelenski je uputio apel Velikoj Britaniji da kroz dodatne sankcije poveća pritisak na Rusiju i oznči je kao „terorističku državu“.

Japan

Od Japana je Zelenski tražio da pojača sancije Rusiji, tako što će uvesti embargo na rusku robu.

Ukrajinski predsednik je tokom video obraćanja japanskom parlamentu izrazio zahvalnost Japanu na tome što je prednjačio među azijskim zemljama u osudi ruske invazije i uvođenju sankcija.

Vladimir Zelenski Foto: REUTERS/Umit Bektas

„Odgovorne države se ujedinjuju da zaštite mir. Zahvalan sam vašoj državi na principijelnom stavu u takvom istorijskom trenutku, na stvarnoj pomoći Ukrajini. Vi ste prvi u Aziji koji su zaista počeli da vrše pritisak na Moskvu da obnovi mir i podržali sankcije Rusiji i pozivam vas da to nastavite“, rekao je ukrajinski predsednik.

Međutim, popularni lider smatra da itekako postoji prostora za uvođenje dodatnih sankcija, koje će oslabiti Rusiju dovoljno da više ne može da finansira ratovanje, što je i zatražio od Japana.

Nemačka

Zelenski je Nemačku optužio da je radila na tome da se izgradi zid oko Ukrajine, što je omogućilo da se zemlja izoluje i ponudi Rusiji na tacni.

„To nije Berlinski zid – to je zid u centralnoj Evropi između slobode i ropstva i ovaj zid postaje sve veći sa svakom bombom koja je bačena na Ukrajinu“, rekao je Zelenski nemačkim poslanicima, koji je kritike uputio i zbog slabe vojne pomoći Ukrajini.

Vladimir Zelenski obraća se video linkom Bundestagu Foto: REUTERS/Annegret Hilse

On se obratio direktno nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i pozvao ga da preuzme lidersku ulogu koju zaslužuje i pomogne Ukrajini da odbije ruske napade.

Ukrajini, kako je istakao Zelenski, treba oružja i opreme, a ne verbalne podrške.

Sjedinjene Američke Države

„Naš narod je stalno pod granatiranjem ruskih snaga, ali ne odustajemo. Nikada nismo ni pomislili na to. Imam čast da vas pozdravim u ime ukrajinskog naroda, koji se već osam godina suprostavlja ruskoj agresiji. U ime onih koji daju ćerke i sinove da se suprostave agresoru“, istakao je Zelenski u obraćanju američkom Kongresu.

Rusija je napala čitavu Evropu, ocenio je ukrajinski predsednik i pozvao Amerikance da pomognu njegovom narodu.

Foto: J. Scott Applewhite / AFP / Profimedia

„Rusija je napala ne samo nas, već i sve naše vrednosti. Napala je našu slobodu tenkovima i avionima. U vašoj istoriji imate stranice istorije koje mogu da doprinesu vašoj želji da pomognete Ukrajini. Setite se Perl Harbora ili devetog septembra. Nevini ljudu su napadnuti, baš kao i mi, a vi niste mogli to da zaustavite“, rekao je Zelenski.

On je od celog sveta zatražio odgovor na ponašanje Rusije, što pre svega podrazumeva slanje aviona u Ukrajinu, kao i uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

„Ovo je teror kakav Evrope nije videla 80 godina, a mi od celog sveta tražimo odgovor na taj teror. Da li je previše tražiti zabranu letova iznad Ukrajine? Ako je to previše, nudimo alternativu. Znate kakav odbrambeni sistem nam je potreban, kao i jaka avijacija da zaštitimo našu zemlju i ljude. Znamo da ta odbrana postoji, vi je imate, ali nije iznad ukrajinskog neba, već na zemlji. Moramo da zaštitimo naše nebo, a za to nam treba vaša pomoć, donesite odluku“, poručio je on članovima Kongresa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na njegov zahtev, prikazan je video koji sumira 20 dana rata u Ukrajini, gde su prikazane sve lokacije koje su ruske snaga granatirale, kao i mnogobrojne žrtve. Na kraju potresnog snimka, stajala je samo jedna poruka – „zatvorite nebo iznad Ukrajine“.

Izrael

Iako se izraelski premijer Naftali Benet od početka rata u Ukrajini postavio kao mogući posrednik između Ukrajine i Rusije, Zelenski je i ovu zemlju prozvao zbog indiferentnog stava prema postupcima Rusije.

Obraćajući se izraelskom parlamentu putem video linka Zelenski je napomenuo da je 24. februar, datum ruskog napada na Ukrajinu, takođe datum kada je 1920. godine u Nemačkoj osnovana Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija, nacistička partija koja je uništila čitave države i pokušala da izvrši genocid.

Izraelci će morati da žive sa izborima koje sada donesu, upozorio je ukrjainski predsednik, zahtevajući da se Izrael priključi zemljama koje su uvele sankcije Rusiji.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Zelenski u rovovima sa ukrajinskim vojnicima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare