Gaza
Gaza Foto:EFE/MOHAMMED SABER

Otkako su ove nedelje rakete počele da padaju na Gazu, stanovnici su previše uplašeni da bi spavali. Bombe padaju u neposrednoj blizini njihovih kuća, a čitava situacija preti da eskalira još više. Najva Šeik-Ahmad, majka petoro dece, kaže da je previše uplašena da zaspi, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

„Noći su tako zastrašujuće za nas – za našu decu“, kaže Najva. „U svakom trenutku vaš dom može postati vaš grob“.

Ceo dan čuje tutnjavu izraelskih borbenih aviona koji lete iznad njih, zajedno sa zvukom eksplozija projektila.

„Oko nas se sve trese“, kaže ona. „A i mi se tresemo jer se toliko bojimo“.

Ona je jedna od mnogih stanovnika Izraela i Gaze koje je obuzeo strah, jer palestinski militanti i izraelske snage nastavljaju sa gađanjima. U mnogim izraelskim gradovima izbija i ulično nasilje među jevrejskim i arapskim mafijama. Broj žrtava se svakodnevno povećava.

BBC je razgovarao sa dve majke – jednom Palestinkom i jednom Jevrejkom koje su se našle usred borbe kakvu taj region godinama nije video.

„Nije lako sakriti svoje strahove“

Dok je stotine izraelskih projektila padalo na Gazu u sredu uveče, porodice Najve Šeik-Ahmad se sklonila zajedno na prvi sprat svoje kuće, prenosi BBC.

Strah da bi sledeća bomba mogla da pogodi njihov dom, bio je zastrašujući i nije se mogao rečima opisati, rekla je ona.

„U bilo kojoj sekundi možete biti bombardovani, mogu da ciljaju vašu kuću ili komšiluk. Mesto na kojem se bili sigurni može postati grobnica za vas i vašu decu, za vaše snove, vaše uspomene, za sve“, dodala je.

Najva živi sa suprugom i petoro dece, uzrasta od 11 do 22 godine, na ivici izbegličkog kampa u centru Pojasa Gaze – malog područja na Mediteranu na kojem živi oko 1,8 miliona ljudi.

Desetine civila, uključujući i 17 dece, poginulo je u bombardovanju Pojasa Gaze, saopštile su vlasti.

Izrael kaže da su desetine ubijenih u Gazi bili militanti i da su neki smrtni slučajevi usledili zbog raketa iz Gaze. Strahove koje Najva oseća, pojaćavaju se kada pomisli na kopnenu ofanzivu na Gazu.

„Ne možete biti sigurni. Kao majka veoma je zastrašujuće za moja osećanja“, rekla je ona.

Najva nije sigurna koliko da kaže svojoj deci o nasilju koje se odvija oko njih.

„Prestala sam da im pričam bilo šta. Ali nije lako sakriti svoje strahove. Jer ne znate da li ovo sigurno mesto ili ne“, rekla je ona.

Ali uprkos naporima da zaštiti svoju tako što im ne priča o sukobima, Najva zna da je to neizbežno.

„Prate vesti ceo dan, čak iako sam im rekla da to ne čine. Sve je to na Instagramu i društvenim mrežama. Svo to uništenje“, dodala je.

Najva je zabrinuta zbog toga što njena deca ponovo proživljavaju sukobe. Njen najmlađi sin koji će uskoro napuniti 12 godina, već je imao priliku da vidi kako izgledaju sukobi 2008-2009 i 2014. godine, u kojima je poginulo na hiljade civila.

„Ne mogu da zamislim kada odraste – kakva će uspomene pričati svojoj deci“, rekla je.

I dok vazdušni udari i dalje traju, Najva je svesna kako ovi sukobi imaju uticaj i na nju.

„Ne možete da se naviknete na sve strahote, ne možete da se naviknete da čujete zvuke dece koja plaču i vrište“, dodaje ona.

„Previše smo uplašeni da ostanemo“

Kada je izraelsko-arapska rulja u ponedeljak uveče stigla do ulica njenog doma u gradu Lod, Tova Levi je znala da njena jevrejska porodica mora da pobegne.

Tokom cele večeriTova je čitala zabrinjavajuće informacije sa o svojoj zajednici. Prijatelji su slali poruke, upozoravajući da je „rulja“ napustila jednu od džamija i da prave nerede širom mešovitog arapsko-jevrejskog rada u Izraelu, koji se nalazi na 15 km od Tel Aviva.

Ubrzo su izgrednici došli blizu njene kuće u kojoj je bila sa suprugom i dvoje male dece.

„Počeli su da pale stvari. Bilo je zaista šokantno. Bila sam prestravljena. Pomislila sam – šta ih sprečava da priđu i razbiju vrata“, rekla je ona.

Porodica je brzo spakovala stvari i otišli su na jug u dom Tovinog devera.

„Otišli smo jer smo se previše plašili da ostanemo“, dodala je ona.

Otkako su otišli, ulične borbe u Lodu su eksplodirale. Protesti izraelskih Arapa u gradu su se pretvorili u masovne nerede.

Demonstranti su se sukobili sa policijom i zapalili automobile i zgrade, dan nakon sahrane muškarca kojeg su navodno ubili Jevreji.

Tova se brine šta će ostati od njene kuće kada se vrate.

„Ne znamo da li ćemo imati dom kada se vratimo. Ne znam da li će naša kuća biti bombardovana“, rekla je ona.

Otkako je Tovina porodica napustila Lod, grad je bombardovan. Dvojica izraelskih Arapa je poginulo kada je raketa ispaljena iz Gaze pogodila njihov automobil u sredu.

Tovine komšije koje su ostale u Lodu morale su da se sakriju u skloništa.

Kako tenzije eskaliraju, Tova nije sigurna kako da svom malom sinu objasni šta se dešava.

„Zna da je bilo eksplozija zbog loših ljudi. Još uvek se osećam kao da ne mogu da mu kažem da su nam to uradili Arapi. Želim da može mirno da živi među svojim susedima. Ne želim da odraste uz strah od Arapa“, rekla je ona.

Tova se brine da će njena porodica naći usred daljeg pogoršanja sukoba.

„Svi smo mi civili i borimo se međusobno. Zastrašujuće je, vrlo, vrlo zastrašujuće“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar