Rodos, požar
Foto: EPA-EFE/LEFTERIS DAMIANIDIS

Požari već nekoliko dana bukte na području Grčke, a posebno dramatična situacija je bila na području Rodosa. Na ovom ostrvu, plamen je zahvatio šume i maslinjake, a iza sebe je ostavio garež i pustoš.

PROČITAJTE JOŠ:

Skaj Njuz je uradio priču sa Jasonom Zafeirakopoulosom koji živi na ovom ostrvu. Vatra je uništila ogromne teritorije koje vode do vinograda njegove porodice, kao i najveći deo samog vinograda.

Bio je veoma emotivan dok je prepričavao kako je vatra uništila njegovu imovinu. Užasnut da ne izgubi i kuću, iskoristio je sistem za navodnjavanje vinograda kako bi mogao vatrogascima da pokušaju da obuzdaju požar. Imanje je spaseno, ali ne i redovi vinove loze koji mu obazbeđuju sredstva za život.

Rodos, požar
Foto: EPA-EFE/LEFTERIS DAMIANIDIS

„Što se tiče vinove loze, mislim da je sve uništeno“, kaže on.

„Zahvalni smo što još uvek imamo svoj dom, svoje zgrade za poslovanje, jer se plamen toliko približio da smo danas mogli da budemo beskućnici, pa pretpostavljam da smo zahvalni na tome. Ali borimo se da shvatimo kako ćemo se oporaviti“, rekao je.

Bila je ovo veoma teška nedelja za mnoge na ostrvu Rodos. Visoke temperature i vetar stvorili su otrovnu mešavinu za vatrogasce i vojsku koji pokušavaju da obuzdaju požar i da spreče njegovo širenje na stambena područja.

Rodos, požar
Foto: EPA-EFE/LEFTERIS DAMIANIDIS

Mnoga sela su bila ugrožena, a u Marici su stanovnici bili primorani da napuste svoje domove jer je vatra zahvatila imanja. Danas su mogli da se vrate svojim kućama, ali uz upozorenje da će možda morati opet da se evakuišu.

Mnogi su pričali da je bilo zaista zatrašujuća situacija pre nego što su se evakuisali, prenosi Skaj njuz.

Mike Koulianos kaže da je to prvi put da su morali da napuste selo. Kaže da je pobegao. Želeo je da pomogne u borbi protiv vatrene stihije u selu, ali da nije mogao jer imao problem sa leđima.

Rodos, požar
Foto: EPA-EFE/LEFTERIS DAMIANIDIS

Sada razmišlja zašto se situacija pogoršava. Kaže da je primetio kako se leta menjaju. Letnja sezona je sve vrelija i vrelija iz godine u godinu, a on misli da je to sve zbog klimatskih promena.

„Ovo možemo da vidimo svaki dan, imamo problem sa vremenom. Danas je 39 stpeni. Veoma je vruće. Sve se menja na gore“, dodao je.

Ovonedeljeni požari su nagori koje su mnogi videli u životu, a opasnost po ovo ostrvo i njegove stanovnike daleko je od kraja.

Bonus video: Bukti požar u Atini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar