Foto: Tanjug/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Finsku premijerku Sanu Marin, četiri godine nakon što je postala najmlađa premijerka na svetu, sutra očekuju neizvesni izbori na kojima sve tri vodeće stranke imaju približno podjednake šanse za pobedu, piše današnji Gardijan.

Preizborna anketa javnog emitera Ile, sa marginom greške od dva procentna poena, pokazuje da konzervativna Nacionalna koaliciona stranka (NCP) ima podršku 19,8%, krajnje desničarska nacionalistička Finska stranku 19,5%, a Socijaldemokrate (SDP) Sane Marin 18,7 odsto.

Marin, koji sada ima 37 godina, preuzela je Socijaldemokratsku partiju (SDP) i funkciju predsednice Vlade 2019. godine, uz podršku svojih pristalica koji je vide kao uzor za novu generaciju mladih liderki, dok su nasprot tome njeni kritičari isticali da se ponašala neprimereno i neodgovorno, podseća Gardijan.

Moderna, feministkinja, neposredna u kontaktima i javnom životu, Marin je postala najpoznatija Finkinja na međunarodnoj sceni.

Kod kuće je prošle godine bila izložena snažnim kritikama nakon što se na društvenim medijima pojavio video snimak na kojem pleše s prijateljima, influencerima i finskom pop zvezdom, a vodeći svetski mediji objavili su njenu fotografiju sa jdnog festivala, nonšalatnom odevenu u rokenrol maniru.

To joj, kako navodi BBC, nije narušilo popularnost koja je i dalje visoka, uprkos jačanju podrške desnom centru i finskim populistimaa.

Marin je u međuvremenu tradicionalno nesvrstanu nordijsku zemlju, članicu Evropske unije od 1. januara 1995. godine, vodila kroz pandemiju kovida-19, ali i kroz procedure do praga za prjem Finske u NATO.

Marinini socijaldemokrati započeli su proces ulaska u NATO, ali ne znači da će to i završiti, ocenio je ove sedmice BBC.

Odustajanje od vojne neutralnosti bilo je ključni zaokret njene vlade nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali sada 80 posto Finaca podržava ulazak u NATO.

Međutim, usred nadolazeće recesije i rastuće inflacije, desničarski protivnici Sane Mrin optužili su je da se preterano zadužuje i da nije uspela da obuzda javnu potrošnju, pa poslednja anketa dan pre glasanja pokazuje je da SDP malo zaostaje za svojim dva glavna rivala, što će izbore učiniti krajnje neizvesnim.

BONUS VIDEO: Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom