Ekrem Imamoglu i Redžep Tajip Erdogan Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Turkish presidency apaimages / imago stock&people / Profimedia

U Turskoj će na proleće sledeće godine biti održani predsednički izbori, a aktuelni lider te države Redžep Tajip Erdogan već je u kampanji koju mnogi ocenjuju kao brutalnu i represivnu. U prilog tome govori činjenica da je njegov najveći protivnik, čovek za kog se smatralo da ima najveće šanse da mu izađe na crtu naredne godine - gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, osuđen na više od dve kazne zatvora zbog navodnog vređanja članova državne izborne komisije.

Turski sud saopštio je u sredu odluku o sudbini gradonačelnika Istanbula. Pored kazne zatvora od više od dve godine, Imamogluu je izrečena i zabrana obavljanja političkih funkcija u istom periodu, a sve zbog navodnog incidenta koji se dogodio 2019. godine.

Prema navodima suda, u pitanju je vređanje članova državne izborne komisije nakon izbora pre tri godine.

Imamoglu je član najveće opozicione stranke – Republikanske narodne partije (CHP). On je osuđen jer je 2019. godine navodno burno reagovao nakon poništavanja rezultata lokalnih izbora u Istanbulu. U govoru nakon odluke izborne komisije, on je rekao da poništavanje legalnih izbora predstavlja „čistu budalaštinu“.

Ekrem Imamoglu Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Pobeda Imamoglua u martu 2019. na izborima za gradonačelnika Istanbula poništena je nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsednika Erdogana prijavila nepravilnosti tokom održavanja tih izbora. Na ponovljenim izborima u junu ponovo je pobedio Imamoglu.

Proces protiv njega je odmah pokrenut, dok su iz vladajuće garniture koju predvodi Erdogan stizale brojne osude „nedoličnog ponašanja“ Imamoglua.

Tužilac je za njega tražio maksimalnu kaznu zatvora od četiri godine ističući da je svojom izjavom naneo duševnu bol članovima državne izborne komisije.

Podrška Ekremu Imamoglu u Istanbulu Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Uprkos tome, on je osuđen na dve kazne zatvora i ima pravo žalbe na ovu presudu. Ipak, ono što je bitnije jeste druga mera koja je izrešena gradonačelniku Istanbula, a tiče se njegovog političkog angažmana.

Rampa za predsedničke izbore

Naime, kako on sada neće moći da se kandiduje na predsedničkim izborima 2023. godine, Erdogan praktično ima osiguranu pobedu.

Kao glavni takmac turskom „sultanu“, Imamoglu predstavlja jedinu osobu koja je mogla da izazove Erdogana i eventualno ostvari rezultat na predstojećim izborima. Organizacije za ljudska prava, ali i malobrojni opozicioni političari u Turskoj smatraju da je presuda protiv Imamoglua jasan znak da je Erdogan krenuo u kampanju koja će mu obezbediti novi mandat, i ne mari za one koji mu se nađu na putu.

Podrška Ekremu Imamoglu u Istanbulu Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Iako je Imamogulu sam istakao da je presuda protiv njega „protivzakonita“, male su šanse da će ona biti poništena pre predavanja kandidature za predsedničke izbore.

Ko je Erdoganov najveći protivnik

Kao jedan od najvećih lidera opozcije u Turskoj, Imamoglu je uvek nastojao da se pozicionira kao sušta suprotnost Redžepa Tajipa Erdogana.

Za njegove kritičare, on je bio previše nestrpljiv da preuzme vlast, ojačavajući svoj javni profil posetom Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i stvarajući nezvanično partnerstvo između Istanbula i Atine, još uvek prestonice drevnog neprijatelja za mnoge u turskoj vladi. Ali za svoje pristalice, on je predstavljao najbolju nadu Turske da ospori Erdoganovu dvodecenijsku vladavinu i „pomeranje“ zemlje prema autokratiji.

POGLEDAJTE JOŠ:

To što Imamoglu sada zauzima mesto na kom je bio Erdogan pre 30 godina, a reč je o poziciji prvog čoveka Istanbula, očigledno predstavlja trn u oku predsednika Turske, ne samo zato što ga je to odmah dovelo u poziciju potencijalnog izazivača. Ankete to potvrđuju, pokazujući da je Imamoglu u daleko boljoj poziciji da pobedi Erdogana od drugih opozicionih političara koji žele da izađu na crtu „sultanu“.

Njegov učinak na funkciji gradonačelnika Istanbula bio je i te kako vidljiv, što je još jedna stvar koja je „upadala u oko“ Erdoganu. Turski predsednik, ali i vlada koja je pod njegovom kontrolom, više puta su se iz sve snage trudili da sabotiraju njegov rad.

Tako je vlada u jednom momentu čak počela da gradi sopstvenu liniju metroa u Istanbulu, nevezano za već postojeći tranzitni sistem koji predvodi kancelarija gradonečelnika Ekrema Imamoglua.

Njegovi brojni napori da rekonstruiše gradsku infrastrukturu su potkopavani, uključujći i borbu oko nestašice taksija u gradu koji ima oko 22 miliona stanovnika.

BONUS VIDEO Erdogan nudi pomoć u reševanju odnosa sa Kosovom, Vučić tražio pomoć oko uvoza struje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar