Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Predstavnici katoličke i protestantske crkve u Nemačkoj izrazili su iznenađenje merama savezne i pokrajinskih vlada koje predviđaju održavanje uskršnjih obreda bez prisustva vernika i najavili su da se neće pridržavati preporuke vlasti. Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada su odlučili da se ne zabrani bogosluženje za Uskrs, ali su pozvali hrišćanske zajednice da se zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije usmere na održavanje virtuelnih misa.

„U vreme Božića smo pokazali da smo, uz oprez, u stanju da održavamo službe u prisustvu vernika, zbog čega ne želimo da se odreknemo misa ni za Uskrs“, poručio je predsednik Nemačke biskupske konferencije Georg Becing.

Protestantska crkva u Nemačkoj je zasad odbila da komentariše preporuke savezne i pokrajinskih vlada i najavila je konsultacije sa predstavnicima politike.

Predsednik Saveta nemačkih protestanata Hajnrih Bedford-Štrom izrazio je čuđenje odlukom savezne i pokrajinskih vlada.

„Odluka korona-samita nas je vrlo iznenadila, pogotovo ako se uzme u obzir da se radi o najvažnijem hrišćaskom prazniku“, rekao je Bedford-Štrom.

Na sastanku u noći između ponedeljka i utorka predstavnici savezne i pokrajinskih vlada su odlučili da se ne zabrani bogosluženje za Uskrs, ali su pozvali hrišćanske zajednice da se zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije usmere na održavanje virtuelnih misa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar