Suecki kanal
Foto: Printscreen AP/video

Ogromni teretni brod koji je šest dana blokirao Suecki kanal, konačno je pomeren.

Pročitajte još:

Spasilački timovi koji su jutros posle višestanih napora uspeli da odglave deo teretnog broda Ever Given, danas su sa dolaskom visoke plime uspeli da odglave i ostatak i centriraju brod na sred Sueckog kanala.

Više stotina teretnih brodova sa robom iz svih krajeva sveta čeka već danima da prođe kroz Kanal.

Brod Ever Given, koji se zbog jakog vetra i peščane oluje preprečio i zaglavio u obalama kanala dug je 400 metara i težak 200.000 tona. Nosivost mu je 20.000 kontejnera za robu a trenutno se na brodu, jednom od najvećih na svetu, nalazi 18.300 kontejnera. Vlasnik broda je tajvanska kompanija Evergrin Marin.

Brod se zabio u obale kanala u utorak, navodno zbog jakog vetra ali zvaničnici Kanala (SCA) navode da vetar i pesak nisu jedini razlog zašto se brod preprečio i nasukao, zbog čega će biti sprovedena istraga kako bi se utvrdilo da li je reč o tehničkoj ili ljudskoj grešci.

Do nedelje, sa obe strane kanala dugog 193 kilometra prolaz je čekalo 369 brodova sa robom koja varira od nafte preko čaja i ikeinog nameštaja, do stoke iz Rumunije i hrasta iz Francuske.

Blokada Sueckog kanala inspitisala je više od 145.200 interakcija na Tviteru pod haštegom #SuezBLOCKED i najmanje 133.000 šerova.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare