Milorad Dodik Foto: TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika predsednika RS i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o nesprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS, saznaje nezvanično N1.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen ukaz predsednika tog bh. entiteta Milorada Dodika.

U ukazu se navodi da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Miloš Lukić Foto: Youtube

Pored ovog zakona, entitetski parlament je usvojio i Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, ukaz predsednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Miloš Lukić je potpisao dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na tu dužnost.

Imenovan je na telefonskoj sednici jer je prethodna v.d. direktora Milka Devušić podnela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH ili kokretnije na osnovu izmena koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik a u kojim se navodi da će kaznom od šest meseci do pet godina biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primenjuje, ne sprovodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprečava ili na drugi način ometa njenu primenu ili sprovođenje. Za onog ko počini delo, izriče se mera zabrane vršenja službe.

U optužnici nema člana Zakona koji je takođe izmenjen odlukom visokog predstavnika, a u kojoj se govori o napadu na ustavni poredak Prema odluci visokog predstavnika protivpravne radnje mogu se tretirati kao krivično delo, ali u optužnici Tužilaštva ih nema.

Odlukom viskog predstavnika izmenjen je, podsetimo, i Krivični zakon kojim se kažnjava i svaka službena osoba na svim nivoima vlasti koja ne sprovodi, ne poštuje ili ometa sprovođenje, osim odluka, i privremene mere Ustavnog suda BiH. I u ovom delu Zakona osobama koje počine delo izriče se mera zabrane vršenja službe, piše N1.

Pročitajte još...

Predlagači zakona u NSRS bili su predsednik RS Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS. Zakonske predloge je usvojila Skupština RS krajem juna.

SAD i EU i OHR su Dodikov potez ocenile kao kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare