Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Bivši američki predsednik Tramp izjasnio se na sudu u Majamiju, i to preko advokata, da nije kriv po 37 tačaka optužnice. Nakon toga, ponovo je, bez ikakvih dokaza, tvrdio da je izložen političkom progonu.

Kritičari Trampa i njegove pristalice vikali su jedni na druge ispred zgrade suda u Majamiju. Pritom su simpatizeri bivšeg američkog predsednika bili u većini, a nosili su i majice s natpisom „Nije kriv“.

„Donald Tramp nije zaslužio da se prema njemu tako postupa. On je bio predsednik SAD. Imao je pravo da ukine tajnost i ponese dokumenta sa sobom. A porodica Džoa Bajdena – oni su pravi kriminalci“, viče jedna žena.

„Nadam se da će se odustati od sudskog postupka“, dobacuje drugi demonstrant. „Trebalo bi da znaju da Trampa ovo samo čini jačim. Demokrate još uvek ne shvataju šta su uradili. To je kao da gasite vatru benzinom.“

Jasno je da narativ Donalda Trampa – da u SAD nema nezavisnog pravosuđa i da sudske postupke protiv njega vode direktno predsednik Bajden i njegove Demokrate – nailazi na plodno tlo kod većine onih koji su za Republikance, prenodi Dojče vele.

Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell

Ipak, mogli su se čuti i drugačiji glasovi – recimo od jedne žene, koja je, prolazeći pored suda u Majamiju, rekla: „Niko nije iznad zakona. Svako mora da snosi posledice svojih postupaka.“

„Nije kriv“

Na sudu je Tramp morao da se podvrgne pravilima pravne države i to najmanje dva sata. Najpre procedura identifikacije, koja podrazumeva fotografisanje i uzimanje otisaka prstiju. Zatim je novoimenovani sudija Džonatan Gudman pročitao optužnicu u sudnici.

Prema rečima očevidaca, sam Tramp nije rekao nijednu jedinu reč, već se njegov advokat Tod Blanš u ime optuženog izjasnio da Tramp nije kriv po svih 37 tačaka optužnice. One ga između ostalog terete da je nezakonito prisvojio poverljiva dokumenta o nacionalnoj bezbednosti kada je napustio svoj položaj, a zatim i da je lagao službenicima Nacionalnog arhiva koji su pokušavali da ih preuzmu.

Foto: REUTERS/Mike Segar

Ročište pred sudom u Majamiju bilo je zatvoreno za javnost i novinare. Tramp je izveden pred sud pet dana nakon što je optužen po 37 tačaka optužnice, među kojima je i tačka 31 – za zadržavanje poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani, čime je prekršio američki Zakon o špijunaži.

PROČITAJTE JOŠ:

Tramp: „Najgnusnija zloupotreba moći“

Tramp je nakon ročišta odleteo u Nju Džersi, gde su ga pristalice u njegovom lokalnom golf-klubu dočekale uz ovacije. Tu je rekao: „Danas smo bili svedoci opake i najgnusnije zloupotrebe moći u istoriji naše zemlje.“

Tramp je aktuelnog američkog predsednika ponovo nazvao „korumpiranim“ i tvrdio da je Bajden taj koji preduzima pravne mere protiv njega – i to zato što je, kaže, Bajden u stvari izgubio izbore.

Nepokolebljiv u nameri da se ponovo kandiduje

Kako je dakle sve u svemu protekao dan u kojem je pokrenuto suđenje bivšem predsedniku bez presedana u istoriji SAD?

Foto: Greg Lovett/TThe Palm Beach Post/USA TODAY NETWORK via REUTERS

Prvo: došlo je daleko manje demonstranata nego što je policija očekivala, svega oko hiljadu. Drugo: ostalo je nejasno kada će početi glavna rasprava na suđenju Trampu. I treće: Tramp je poslao jasnu poruku da ga ništa neće odvratiti od toga da se ponovo kandiduje na izborima za predsednika.

BONUS VIDEO: Tramp je prvi američki predsednik koji se našao pred krivičnim sudom, ali jedan je i osuđen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar