Ilustracija Foto:EPA-EFE/Andrew Harnik

Prvostepena odluka u sporu između kompanije Carine i Pavla Popovića, vezano za dug od 20.000 evra, i traženje da se što pre zakaže ročište po tužbi radnika Instituta "Simo Milošević" u Igalu - dva su nova slučaja u kojima Tužilaštvo istražuju mogući protivzakoniti uticaj bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Zbog toga je, kako saznaje Televizija Vijesti, Medenica juče ponovo saslušana pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković.

Odmah nakon saslušanja Vesne Medenice, pred tužiteljkom se našao sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Jovan Stanković koji je postupao u ova dva slučaja.

On, prenosi TV Vijesti, optužuje Medenicu da je vršila uticaj na njega i tražila da zakaže pripremno ročište u slučaju Instituta Igalo kao i da donese presudu u slučaju tužbe Carina protiv Pavla Popovića, iako Popović nije u zakonskom roku odgovorio na tužbu, zbog, kako sugeriše sudija, problema sa dostavom.

Inače, sve ovo Medenica je navodno tražila od Stankovića tokom marta ove godine, kad više nije bila na funkciji i mesec uoči hapšenja. Stanković je, kaže, poslušao u oba slučaja.

„U tom trenutku sam se našao u veoma nezahvalnoj poziciji. Da sam odbio, zamerio bih joj se, shvatio sam da mi može vrlo lako stvoriti goleme probleme u pravosuđu, a sa druge strane otvorio bih prostor za dalje pritiske da se taj predmet što pre završi, a koji bi sigurno usledili čim se ona za njega zainteresovala. I doneo sam tu odluku, smatrajući to u tom trenutku najjednostavnijim rešenjem, da sklonim taj predmet iz kancelarije, a što je najvažnije da skinem nju sa dnevnog reda“, rekao je sudija Stanković tužiteljki.

Sudija Stanković tvrdi da se kaje zbog toga, ali da, u krajnjem, na njegovu odluku imaju pravo žalbe stranke u postupku.

„Ovu grešku, mogu jedino da pravdam time da ja, kao i sve sudije parničari u Crnoj Gori, predmete često “lome” preko koljena, posebno kada stranke izbjegavaju prijem predmeta ili na drugi način opstruišu postupak. U tim uslovima se ponekad donose odluke sa jasnim falinkama samo da bi se predmet rešio, pošto postoji konstatan pritisak da se sporovi rešavaju, a često je to nemoguće upravo zbog strana koje na kojekakve načine pokušavaju da izbegnu odgovornost“, kazao je Stanković tužiteljki.

Pritisku Vesne Medenice se kaže nije mogao odupreti ali u svom iskazu kaže da jeste pritiscima koji su dolazili od vršiteljke dužnosti predsednice Vrhovnog suda Vesne Vučković.

Stanković tvrdi da je od nje u najmanje dva navrata dobijao direktne naloge kako da postupi u određenim predmetima, dok je bila sudija Višeg ili Apelacionog suda.

Podsetimo, bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, uhapšena je u aprilu pod sumnjom da je počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Nakon njenog hapšenja krivične prijave podnete su protiv 12 ljudi, među kojima je i Miloš Medenica, njen sin, koji nije uhapšen jer je nedavno napustio zemlju.

Hapšenje Medenice je prema pisanju crnogorskih medija „veliki korak“, zato što je ona imala „ogroman uticaj na pravosuđe na čijem je čelu bila 17 godina“.

***

BONUS VIDEO: Abazović: Nisu me iznenadile informacije Marinike Tepić o Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar