Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU/

Ustavni sud Moldavije saopštio je danas da je suspendovao Zakon o smanjenju predsedničkih ovlašćenja, koji je prošle nedelje usvojio parlament uprkos protestima u zemlji.

„Ustavni sud danas je naložio suspendovanje Zakona usvojenog 3. decembra“, navodi se u saopštenju.

Moldavski poslanici usvojili su Zakon o smanjenju predsedničkih ovlašćenja, uprkos demonstracijama koje su okupile 5.000 ljudi ispred parlamenta u znak podrške novoj proevropskoj predsednici Maji Sandu.

Povezane vesti:

Sandu treba da preuzme dužnost krajem decembra posle predsedničkih izbora na kojima je pobedila proruskog kandidata, dosadašnjeg predsednika Igora Dodona.

Novi zakon prenosi kontrolu nad službama bezbednosti na poslanike. Maja Sandu i njene pristalice veruju da je to način smanjenja uloge predsedništva na štetu Parlamenta, koji kontroliše Dodon.

Moldavija je najsiromašnija evropska zemlja i podeljena je između onih koji podržavaju veze sa Rusijom i onih koji zagovaraju saradnju sa Evropskom unijom, i posebno, susednom Rumunijom.

Maja Sandu je od juna do novembra 2019. bila premijerka Moldavije, dok je Dodon nije istisnuo nakon što se neuspešno odupirala njegovim naporima da Kancelariju glavnog tužioca stavi pod predsedničku kontrolu. Dodon je na izborima 2016. godine pobedio Maju Sandu u drugom krugu sa manje od pet odsto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar