Alberto Đovani Đerli Foto: Printscreen/YouTube/ Data & Tonic

Jedan samozvani "stručnjak za koronavirus", koji daje savete na Jutjubu i postavljen je u naučni odbor koji savetuje Vladu Italije o pandemiji, podneo je u četvrtak ostavku na to mesto posle negodovanja javnosti jer on nema kredibiliteta.

Alberto Đovani Gerli (40), koji se proglasio naučnikom specijalizovanim za „velike podatke“, imenovan je za člana Naučnotehničkog odbora koji savetuje vladu premijera Marija Dragija o pandemiji.

Taj novi odbor, s 12 članova, održao je svoj prvi sastanak u četvrtak, ali Gerli nije došao jer je najavio ostavku, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu zaštitu.

Pročitajte još:

Gerli, diplomirani inženjer i poslovni savetnik, objavio je video snimke o koronavirusu na Jutjubu, a da nema nikakve obuke iz epidemiologije, virusologije ili matematike.

Njegovo imenovanje u odbor naišlo je na neodobravanje jer je izneo niz neosnovanih tvrdnji, rekavši da je, na primer, zabrana okupljanja nepotrebna posle prvih 17 dana pandemije.

List „La Republika“ nazvao ga je inženjerom čije su sve prognoze pogrešne, navodeći kao primer video snimak gde on „dokazuje“ da 82 pomnoženo sa 33 iznosi 2.704, a ne 2.706 koliko u stvari jeste.

Gerli je u izjavi dnevniku „Koriere dela sera“ objasnio da daje ostavku zbog protesta protiv svog imenovanja.

„I dalje sam uveren u kvalitet podataka čiji sam razvoj pomogao“, dodao je on.

Skoro 104.000 ljudi umrlo je od kovida 19 u Italiji, prvoj evropskoj zemlji na koju se sručio pun teret epidemije pre više od godinu dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar