Vulkan Fuego
Vulkan Fuego Foto:EPA-EFE/Esteban Biba

Zvaničnici na Kanarskim ostrvima upozorili su danas na moguću erupciju vulkana Tenegia blizu La Palme, na šta je ukazalo oko 4.200 potresa zabeleženih od 11. septembra koji postaju sve intenzivniji.

Pročitajte još:

Slična situacija dovela je u oktobru 2011. godine do erupcije podvodnog vulkana nedaleko od obale El Jero na Kanarskim ostrvima, prenosi El Pais.

Tim eksperata koji prati situaciju saopštio je da vulkanska magma bubri pod zemljom i da može da dovede do erupcije vulkana u narednih nekoliko dana ili nedelja, zbog čega je proglašeno žuto upozorenje na erupciju, što je drugo po redu upozorenje.

Direktorka Nacionalnog geografskog instituta Marija Hose Blanko rekla je da sve ukazuje na to da će se razviti u zemljotrese veće magnitude koji će biti intenzivniji i koje će i stanovništvo osetiti.

Poslednja erupcija vulkana u la Palmi bila je 1971. godine kada je Tengia izbacivala lavu više od tri nedelje, a nakon toga situacija je bila mirna do 2017. godine kada su se nastavile seizmičke aktivnosti.

Od 11. septembra desilo se oko 4.200 manjih potresa koji ukazuju na tu aktivnost, od kojih je najjači bio 3 stepena, što ukazuje da lava želi da izbije ispod površine zemlje.

Poslednji potres bio je na samo tri kilometr ispod površine zemlje.

Zvaničnici su apelovali na građane da ostanu smireni, ali na oprezu.

BONUS VIDEO: Spektakularna erupcija vulkana Etna na Siciliji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)