vakcina protiv korone
Ilustracija Foto:EPA-EFE

Zemlje regiona nedavno su počele da uvode kovid potvrde, kako bi oni vakcinisani mogli nesmetano da ulaze u zatvorene objekte. Međutim, to je pokrenulo novi talas izdavanja lažnih kovid potvrda, što se dogodilo u susednoj Hrvatskoj. Trojica muškaraca ispričala su "Jutarnjem listu" kako su u lekarskim ordinacijama u Zagrebu i Karlovcu dogovarili lažno vakcinisanje sa medicinskim osobljem.

Hrvatska trenutno izdaje kovid potvrde za osobe vakcinisane protiv koronavirusa, one sa negativnim PCR ili brzim antigenskim testom i one koji su preležali virus.

Ipak, postoje oni koji ne žele da se vakcinišu, a žele olakšice koje donose ove potvrde, pa su se potrudili da do njih dođu.

Sagovornici „Jutarnjeg lista“ su trojica muškaraca u dobi od 35 do 50 godina. Jedan od njih je za 1.000 kuna, odnosno 130 evra kupio kovid potvrdu, drugi je bio u ordinaciji, ali je njega i lekara zaustavila  medicinska sestra koja je ušla u rodinaciju, a treći je sam odustao.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Štrcne se u prazno

U slučaju o kom piše Jutarnji list, ljudi ne šalju podatke i novac nepoznatim službenicima da bi dobili potvrde, kao što je to bilo u slučaju koji je policija razotkrila, nego se to obavlja u lekarskim ordinacijama vrlo direktno – lažnim vakcinisanjem.

POGLEDAJTE JOŠ:

Postupak je isti kao kod uobičajenog vakcinisanja, samo što se špric „štrcne“ u prazno kako bi se razdužilo što se tiče količine, a u sistem se unese da je osoba vakcinisana iako nije. Zbog toga su ovakvi postupci praktično nedokazivi, odnosno veoma je teško ući u trag počiniteljima.

Nemoguće je proceniti razmere ove vrste kriminala, ali kako stvari stoje, prilično su velike, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatska policija uspela je da raskrinka jednu mrežu falsifikatora potvrda.

Kako se navodi, u njoj je „medicinska sestra ovlašćena za unos podataka o vakcinisanim osobama u informacioni sistem iskoristila svoj položaj i ovlašćenja te unela neistinit podatak za dve osobe da su vakcinisane u avgustu, a za koje je sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da nisu“.

BONUS VIDEO Protest ispred zatvora Remetinec zbog kovid propusnica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar