Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Opozicija u Albaniji je u četvrtak, uprkos ograničenjima uvedenim zbog epidemije koronavirusa, organizovala miting u glavnom gradu Tirani, da bi pokrenula predzbornu kampanju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vladajuća levičarska Socijalistička partija premijera Edija Rame takođe je održala skup, ali učesnici su bili u odvojenim grupama od po 10 osoba, mada svi nisu poštovali sva uvedena ograničenja.

Oko 3,6 miliona birača ima pravo glasa na albanskim opštim izborima 25. aprila za izbor 140 poslanika za parlament kojim sada dominiraju socijalisti.

Glavna opozicija, Demokratska stranka umerene desnice koja bojkotuje sednice parlamenta u poslednje dve godine, održala je svoj skup na trgu Majke Tereze u centru Tirane, gde se okupilo mnoštvo automobila i hiljade ljudi, mnogi bez obaveznih maski.

Ograničenja se nisu doslovno držali ni vladajući socijalisti, koji su svoj skup priredili kilometar dalje, na Trgu Skenderbega, osim što su kandidati za poslanike bili u odvojenim grupama od po 10 ljudi.

Premijer Rama koji traži treći četvorogodišnji mandat, naveo je kontrolu pandemije i njihov negativni ekonomski uticaj kao glavne izazove države, a uz to i završetak izgradnje stanova za hiljade Albanaca koji su ostali bez domova posle zemljotresa u novembru 2019. godine.

„U trećem mandatu učinićemo nepovratnim sve reforme koje još nisu završene“, rekao je Rama, misleći na pitanja pravosuđa, zdravstva, prosvete, poljoprivrede i „digitalne revolucije usluga“.

Edi Rama
Edi Rama Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Opozicija je rekla da je Rama već imao dovoljno vremena na funkciji da sve to obavi.

„Danas više nego ikad pre Albaniji su potrebna radna mesta, čast i temeljne promene“, rekao je lider demokrata Luljzim Baša.

Održavanje izbora u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima glavni je cilj države koja željno traži prijem u Evropsku uniju. Međunarodni posmatrači nadgledaće glasanje.

Rezultati izbora u Albaniji uvek su bili snažno osporavani zbog nepravilnosti, kupovanja glasova i manipulacije pri prebrojavanju glasačkih listića.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar