Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Parlamentarne stranke u Crnoj Gori prijavile su da su ukupno dobile oko 8,1 milion evra iz državnog i opštinskih budžeta 2021. godine, u finansijskim izveštajima predatim Agenciji za sprečavanje korupcije. Ako se tome dodaju i ostale stranke, koje samo imaju odbornike na lokalu, ta cifra je blizu 8,5 miliona evra, i to uglavnom za redovan i rad ženskih organizacija, čiji je budžet prošle godine povećan 13 puta.

Najviše novca dobila je Demokratska partija socijalista (DPS) i to skoro 2,6 miliona evra ali je i pored toga je DPS poslovao sa minusom od 327.000 evra.

Demokratska Crna Gora sje iz javnih izvora dobila skoro milion evra, a članice Demokratskog fronta (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija) 1,4 miliona evra.

Dakle, tri najjača politička faktora od kojih nijedan neće biti u novoj manjinskoj Vladi, ako se formira, podelili su ukupno pet miliona evra, a sve ostale stranke tri i po miliona.

Nisu loše prošli ni u Građanskom pokretu URA sa blizu pola miliona, ni socijalistička narodna partija (SNP) sa preko 450.000 evra.

Stranke su prikupile i oko 430.000 evra iz privatnih izvora, odnosno od članarina, priloga i donacija kao i ostalih prihoda među kojima je i davanje prostorija u zakup.

U Akciji za socijalnu pravdu (ASP) smatraju da zakon koji određuju procenat iz budžeta za redovan rad političkih stranaka treba menjati.

„Apsolutno je neracionalno trošenje novca građana. Mi u ovoj zemlji imamo situaciju da su političke stranke u ovoj zemlji prosto formirale biznise. Procenat koji se izdvaja za njihovo redovno finansiranje je preteran, imajući u vidu finansije i ukupnu ekonomsku supstancu ove zemlje. Njjima ne treba dozvoliti da iz budžeta dobijaju toliko. Te iznose treba drastično smanjiti, kazala je Ines Mrdović iz ASP.

***

BONUS VIDEO: Povučen udžbenik zbog hrvatskog, bosanskog i crnogorskog: Politika ili filologija?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar