Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Bahmut je grad u Ukrajini koji je platio veliku cenu krvavog rata sa Rusijom. Čak i nakon što je pao u ruske ruke, a plaćenička grupa Vagner dobila pohvale od ruskog predsednika Vladimira Putina, Ukrajinci ipak odbijaju da se predaju. Trupe koje su mesecima branile Bahmut sada se spremaju da ga vrate pod ukrajinsku komandu. Gardijan donosi reportažu o ljudima koji ne odustaju i koji su spremni da u kontraofanzivi poraze neprijatelja.

Oklopno vozilo američke proizvodnje jurilo je preko blatnjavog polja sa velikom ukrajinskom zastavom, naglo se zaustavilo pored drvoreda, a njegove metalne gusenice su uzburkale lepljivu crnu zemlju. Vatra iz njegovog mitraljeza sekla je kroz šikaru, amputirajući grane, dok su se zadnja vrata spuštala, ispraznivši vod vojnika koji su naleteli na drveće pucajući, radeći kroz sistem skrivenih rovova.

Vojnici su bili iz prvog bataljona ukrajinske 3. jurišne brigade, koji je poslednjih pet meseci branio grad Bahmut. Bahmut je pao pre 10-ak dana, zauzeli su ga ruski plaćenici i osuđenici uz ogromnu ljudsku cenu, a sada se brigada već sprema da uzvrati, u sklopu dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Oficiri i vojnici koji se obučavaju u selu Donjecka ne gaje iluzije o zadatku koji je pred njima. Kada je jedan vod izveo vežbu, izašli su iz oklopnog vozila, a drugi vod je odmah ušao da izvede istu vežbu: juriša na drvored, očisti rovove i formira odbrambeni perimetar dok ih ne pokupi. Na drugim mestima vojnici iz brigade takođe uvežbavaju gradsku i seosku borbu.

„Mi treniramo na određenim mestima gde postoje određeni predeli koji su upravo pejzaži u kojima ćemo morati da se borimo, tako da tamo treniramo za svaku fazu operacije“, rekao je komandant bataljona Petro Horbatenko, prenosi Gardijan.

Plaćenici grupe Vagner povukli su se iz razorenog grada Bahmuta u proteklih 10 dana, ali prema ukrajinskoj vojsci, kompanija je ostavila neke od svojih kažnjeničkih bataljona, sada pod direktnom komandom ministarstva odbrane u Moskvi i preimenovana u Oluju Z. Ali nisu samo zatvorenici ostavljeni da drže Bahmut. Rusija je takođe poslala 11. padobransku brigadu, jurišnu jedinicu.

„Ruska regularna armija je složen borbeni sistem, a samim tim i mnogo opasniji neprijatelj od Vagnera. Spremaju se za napade. Oni žele da uhvate naš napad, a zatim krenu u kontranapad“, navodi Horbatenko.

Bitka za Bahmut trajala je devet meseci, a 3. jurišna brigada je bila na liniji više od polovine tog vremena, ali su njeni vojnici tvrdili da nisu demoralisani njenim padom.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

„Bitke ne dobijate tako što ćete osvojiti i okupirati zemlju, već tako što ćete uništiti svog neprijatelja i njegovu opremu i skladišta“, rekao je Horbatenko.

„Na svakog našeg ubili smo njih 10, a to ne računajući artiljerijske gubitke. Tako da smo pobili dosta njih, ali su uglavnom bili iz grupe Vagner. Za njih su bili samo meso. Tako da je teško reći ko je pobedio“, dodao je.

Dmitro Kuharčuk, drugi komandant bataljona, rekao je da su životi Vagnerovaca tako jeftino vredeli za njihovu stranu. Kada su bili u bližoj borbi sa Ukrajincima, rusko oružje na liniji fronta je ubijalo obe strane.

„Videli smo to sopstvenim očima, koristili su artiljeriju da ubijaju svoj narod“, rekao je Dmitro Kuharčuk.

Ukrajinska vojska ne otkriva sopstvene gubitke, ali su očigledno bili značajni. Oko trećine vojnika na obuci u sredu bili su novi regruti. Među njima, neobično za borbenu jedinicu, bila je i žena, koja se prepoznala po pozivnom znaku Hevi, izabranom po svom ukusu za rok muziku.

Bahmut Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

Hevi je iz sela u Sumskoj oblasti koje su zauzele ruske trupe u prvim danima rata. Izgubila je bliske ljude, ali nije želela da govori o detaljima. U vojsku je stupila u septembru, a pre nekoliko nedelja se prijavila kao dobrovoljac u 3. jurišnu brigadu. Već je jednom bila u borbi. Upitana zašto se dobrovoljno prijavila u borbenu jedinicu, Hevi je rekla da misli da bi to bilo „zanimljivo“.

„Jurišne jedinice će biti prve koje će osloboditi naše građane, tako da želim da budem deo toga“, objasnila je ona. Što se tiče kontraofanzive, rekla je: „Jedva čekam. Ja sam uzbuđena“.

Hevi je rekla da njen vođa voda, pozivni znak Darvin, voli da joj kaže: „Strah je zarazan, ali i hrabrost“.

Darvin je učestvovao u prepadu iza ruskih linija pre nešto više od nedelju dana, da poremeti rute snabdevanja u šumi južno od Bahmuta. Video snimci sa kamere postavljene na njegovu kacigu pokazuju intenzivnu razmenu vatre među drvećem koja se završavala slikama mrtvih Rusa u rovovima koje su branili.

Čak i dok je Bahmut padao, Ukrajinci su ostali u ofanzivi u obližnjim selima, ali tvrdnje Kijeva da rade na opkoljavanju ruskih branilaca grada su u najboljem slučaju optimistične, rekli su vojnici. Pred njima je još mnogo napornih bitaka.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Brigada ima oklopna vozila M113 američke proizvodnje poput onog u sredu, koja su generaciju starija od borbenih vozila pešadije Bredli rezervisanih za kontraofanzivu, zajedno sa doniranim zapadnim tenkovima. Sve puške i mitraljezi prvog bataljona bili su iz istočnog bloka, ali moderni i unapređeni.

Bataljon je improvizovao neko sopstveno oružje, kao što su mala robotska vozila koja mogu da nose eksploziv u neprijateljske linije. Ukrajinci kažu da imaju prednost u malim rotacionim dronovima koji se koriste za osmatranje ili bacanje granata na kratkom dometu, ali nemaju sredstva da obaraju dronove Orlan većeg dometa koje Rusi koriste za vođenje svakodnevne artiljerijske vatre na gradove koje drže Ukrajinci iza linija, kao što su Kramatorsk i Kostjantinovka.

Neki od novih regruta prvog bataljona došli su direktno sa obuke u Velikoj Britaniji, ali ovdašnji oficiri kažu da to nije dovoljno da ih pripremi za borbu sa kojom će se suočiti.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

„Imamo određeno iskustvo koje se ne može naučiti u kampovima za obuku britanske vojske. Treniramo tamo gde je sličan pejzaž, isti drvoredi i sela“, rekao je stariji narednik čete, pozivni znak ujka Fjodor.

PROČITAJTE JOŠ:

„Evropski trening je malo drugačiji. Oni imaju iskustva, ali to je borba protiv talibana, a to se razlikuje od borbe protiv regularne vojske poput Rusa. Tako da naši vojnici moraju da se obuče i ovde“, rekao je Horbatenko.

„Rusi su profesionalna vojska i definitivno znaju kako da grade odbrambene linije i kopaju rovove. Oni to rade savršeno“, rekao je komandant bataljona. „Njihova oprema uopšte nije moderna, ali je imaju ogromnu količinu i sasvim je dovoljna da se nastavi ovaj rat. Jedini način da pobedimo je da budemo profesionalniji i tehnički napredniji“, dodao je.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar