Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia; Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool; EPN/Newscom / Newscom / Profimedia; ABACA / Abaca Press / Profimedia;

Bitka za Bahmut, koja je trajala više od pola godine, konačno je gotova. Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne formacije Vagner, koja je predvodila napade na ovaj grad, objavio je da će povući trupe iz "klanice", i osvojenu teritoriju predati u ruke ruske zvanične vojske. Ipak, čini se da Moskva ni ne zna šta da radi sa ovom teritorijom, pa je pitanje koje se samo nameće - šta će biti sada? Analitičari smatraju da postoje tri moguća scenarija, od kojih su dva pogubna po ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovu vojsku.

Ono što je bio osnovni cilj – da se nakon pada Bahmuta krene u pohod prema zapadu – većim gradovima Kramatorsku i Slovjansku, sada je potpuno nedostižan.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Jer, Ukrajina je u međuvremenu poboljšala kvalitet svojih trupa, koje je Zapad naoružao i opremio. Zbog toga, sada, veliki pohodi više nisu prioritet.

Kada je reč konkretno o potezima koji bi mogli da uslede nakon ovog osvajanja, postoje tri mogućnosti – da se nastave lokalne borbe, da Rusi krenu ka Hersonu ili da nakon samo par dana izgube kontrolu nad Bahmutom.

Da li će Kijev tako lako odustati?

Kao prva, i najlogičnija mogućnost, nameće se to da Ukrajinci pokušaju da vrate grad. To svakako ne odgovara ruskoj vojsci, koja u ovom slučaju ima dve opcije – da nastavi sa iscrpljujućim borbama koje su do sada odnele na hiljade života ruskih boraca.

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Uz to, ruske snage su prošle godine poražene na tri fronta – oko Kijeva, u severoistočnom regionu Harkova i kod Hersona. Dakle, Moskva sada obnavlja svoje iscrpljene i ranjene formacije nakon brutalnih borbi u Bahmutu. Ukrajina je takođe pogođena gubicima, ali je zauzela daleko povoljniji i viši teren van Bahmuta.

Uz to, još uvek nije poznato koliko su Rusi izgubili tokom borbe za Bahmut. Ni u smislu ukupnih gubitaka na obe strane niti koliko je opreme ili municije izgubljeno ili uništeno. Zapadne procene ranije ove godine pokazale su da je oko 200.000 Rusa ranjeno i ubijeno od početka invazije, a smatra se da su Ukrajinci pretrpeli slične gubitke. Bitka za Bahmut od tada je odnela hiljade žrtava.

Stoga je jasno da ovo osvajanje ima mali strateški značaj i da će Rusi morati da kako znaju i umeju odbrane Bahmut, dok će njihovi „troškovi“ nastaviti da se uvećavaju.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

I što je najgore od svega – mnogobrojni analitičari smatraju da će ruske snage pokleknuti i izgubiti teritorijom koja je osvojena teškom mukom.

Jedina isplativa mogućnost za Rusiju

Međutim, postoji još jedna, ujedno i jedina isplativa, mogućnost za Rusiju.

Pročitajte još:

To je da Ukrajina proceni da joj se ne isplati pokušaj povratka Bahmuta i odustanu od „pohoda“. To bi Moskvi dalo mogućnost da krene u dalja osvajanja.

Sledeća meta bi po mišljenju analitičara bio Herson. Naime, dalje prema jugozapadu Ukrajine sada drži ovaj lučki grad.

Ipak, sa reke Dnjepar, koja služi kao prirodna granica, ruske artiljerijske jedinice mogu da granatiraju grad sa istoka sa malim rizikom da budu napadnute ukrajinskih kopnenih snaga s obzirom na poteškoće u prelasku širokog i izloženog plovnog puta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar