Foto:AP Photo/Andreea Alexandru

Nekoliko stotina nemačkih državnih službenika koji rade u obrazovanju i kulturi moraće narednih dana da napuste Rusiju na zahtev Moskve, saopštio je danas izvor blizak nemačkoj vladi.

Izvor nemačke vlade nije naveo broj ljudi koji treba da se vrati iz Rusije, ali su mediji ranije pomenuli da ih je nekoliko stotina.

Ruske vlasti su odlučile da Nemačka do početka juna značajno smanji svoje diplomatsko prisustvo i broj zaposlenih u javnim institucijama kao što su kulturni centar Gete institut i nemačke škole u ​​Moskvi.

Izbor blizak vladi potvrdio je informaciju koju je preneo nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) o „diplomatskoj objavi rata iz Moskve“ Berlinu.

To je „jednostrana, neopravdana i neshvatljiva odluka“, ocenilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Posle nedavnog smanjenja brojnosti ruskog osoblja u Nemačkoj pod pritiskom Berlina, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u aprilu donelo odluku o proterivanju 20 nemačkih diplomata, kao odgovor na sličnu meru koju je preduzeo Berlin. Tada je takođe odlučeno da se smanji broj zaposlenih Nemaca u javnim institucijama, koji imaju dozvolu boravka u Rusiji.

Zidojče cajtung preneo je da su nemačke vlasti poslednjih nedelja pokušale da ubede rusko ministarstvo da poništi svoju odluku, ali bezuspešno.

Odnosi Moskve i Berlina, koji su nekada bili bliski, sada su na istorijskom minimumu.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Moskva je bila glavni nemački snabdevač gasom i jedan od njenih najvećih snabdevača naftom. Nemačka je prekinula tu saradnju i počela da Kijev snabdeva oružjem i da finansijki podržava Ukrajinu.

Uprkos zaoštravanju nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u petak izrazio spremnost da „kada dođe vreme“ razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

***

BONUS VIDEO: Pucnjava u fabrici Mercedesa u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar