Jens Stoltenberg Foto:Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Južnu Koreju da poveća obim podrške Ukrajini, pozivajući se na druge zemlje koje su promenile svoju politiku neslanja oružja zemljama u sukobu.

Južna Koreja je potpisala velike sporazume o isporuci tenkova, aviona i drugog naoružanja Poljskoj od početka rata u Ukrajini, ali je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao da zakon njegove zemlje zabranjuje snabdevanje oružjem sukobljene zemlje i onemogućava slanje oružja u Ukrajini.

Stoltenberg je u poseti Seulu, na turneji koje će uključiti i Japana i ima za cilj ima jačanje veza sa saveznicima NATO suočenim sa ratom u Ukrajini.

Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Govoreći na Institutu za napredne studije Čej u Seulu, Stotltenberg se zahvalio Južnoj Koreji na humanitarnoj pomoći Ukrajini, ali je pozvao da učini više, dodajući da postoji „hitna potreba“ za municijom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na sastancima sa visokim južnokorejskim zvaničnicima, Stoltenberg je ocenio da su događaji u Evropi i Severnoj Americi međusobno povezani sa drugim regionima i da NATO želi da pomogne u smirivanju globalnih pretnji i širenju uticaja u Aziji.

Stoltenberg je rekao da su zemlje poput Nemačke, Švedske i Norveške imale sličnu politiku, ali su je promenile.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar