Foto: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT

Peticija da se laganje u donjem domu britanskog parlamenta, poznatijem kao Dom komuna (House of Commons), tretira kao krivično delo, prikupila je skoro 100.000 potpisa, prenosi London Ekonomik.

Pročitajte još:

Peticija proziva sve poslanike, uključujući ministre da se suoče sa ozbiljnim posledicama zbog „svesnog davanja lažnih izjava u Donjem domu parlamenta“, prenosi London Ekonomik.

Nakon što je londonski advokat Petar Stefanović podelio peticiju na Tviteru, uprkos činjenici da su već dobili odgovor da britanska vlada „nema nameru da uvede zakon ove prirode“, javnost se razgnevila i hiljade ljudi su dodali svoje ime peticiji.

„Ako se lažne izjave date u Donjem domu načelno smatraju ‘ozbilnjim prekršajem’, ne postoji mogućnost da se ospori nečija izjava, zato što je u parlamentu zabranjeno optužiti nekog člana za laž. Govoriti istinu u Domu komuna je isto toliko bitno koliko i govoriti istinu na sudu. Svako kršenje trebalo bi se tretirati i kazniti na sličan način“, napomenuo je autor peticije koja je prikupila više od 100.000 potpisa.

Dom komuna je u izborno telo u Velikoj Britaniji, koje broji 650 članova Parlamenta, zaduženo za sastavljanje zakona i proveru rada Vlade. Njegova kancelarija lidera, na čijem čelu je Džejkob Res-Mog, objavila je odgovor na pokretanje peticije. Između ostalog navodi se da je važan princip britanskog parlamenta da su poslanici odgovorni svojim biračima za ono što govore i rade, i dužni su da „deluju u interesu nacije“.

„Sloboda govora u parlamentu suštinski je deo britanske demokratije. To pravo omogućava da parlament funkcioniše. Parlamentarna privilegija koja uključuje slobodu govora, takođe daje određeni zakonski imunitet članovima oba doma kako bi im se omogućilo da obavljaju svoje dužnosti prema biračima“, zaključio je Res-Mog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar