Foto: mundissima / Shutterstock

Francuska biohtenološka kompanija Valneva objavila je da je su rezultati treće faze ispitivanja vakcine koje su proizveli pozitivni, prenosi Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Na osnovu ispitivanja u Velikoj Britaniji na 4.012 učesnika, Valneva je saopštila da je njena vakcina stimulisala stvaranje 40 odsto više zaštitnih antitela u poređenju sa AstraZenekom.

Vakcina Valneva takođe je sprečila infekcije koronavirusom sličnom brzinom kao i AstraZeneka, a nije bilo ozbiljnih slučajeva u obe grupe, saopštila je kompanija.

Glavni lekar Huan Karlos Haramiljo rekao je novinarima na brifingu da Valneva pretenduje da se njene vakcine koriste u Velikoj Britaniji, Evropi, Severnoj Americi, ali i u ostatku sveta, prenosi Politiko.

„Mislim da ova vakcina ima veliku ulogu, čak i u zemljama gde su programi vakcinacije dobro napredovali“, dodao je glavni istraživač Adam Fin.

Ova kompanija je u avgustu započela postupak britanskim Regulatorni telom za lekove i zdravstvene proizvode i planira da finalizuje podnošenje zahteva u novembru. Očekuje se da će dobiti prvo odobrenje do kraja godine. Odluka Evropske agencije za lekove (EMA) očekuje se početkom sledeće godine.

U početku, vakcina Velneva koristiće za osobe starosti od 18 do 55 godina. Kompanija predviđa da će se starosna grupa korisnika proširiti i za starije i za mlađe.

Investitori su pozitivno reagovali na najave kompanije Valneva, zbog čega su njene akcije porasle za 36 odsto.

Gorko-slatka pilula

Iako je to pozitivna vest za francusku kompaniju, koja je odabrala Veliku Britaniju za klinički razvoj i proizvodnju, Valneva se suočava sa nedostatkom kupaca. Britanija je prošlog meseca raskinula ugovor o kupovini 190 miliona doza, prvih 60 miliona se očekivalo u prvom krvartalu 2022. godine.

Vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Velika Britanija je tvrdila da je Valneva kršila svoje obaveze prema ugovoru u snabdevanju što je kompanija oštro negirala. Portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite rekao je u ponedeljak u izjavi poslatoj mejlom da su „spremili najnovije podatke o privremenim kliničkim ispitivanjima“, ali nije odgovorio na to da li je ugovor još uvek može da se spase.

U međuvremenu je kompanija razgovarala sa Evropskom komisijom, ali nije zaključila sporazum zbog problema sa rasporedom isporuka.

Haramiljo je rekao da ne može da komentariše britanski ugovor, ali je rekao da su razgovori sa EU u toku.

Velika prednost Valneva vakcine

Valnevina vakcina je jedina vakcina u kliničkom razvoju u Evropi zasnovana na celom inaktiviranom virusu – tradicionalnom obliku vakcine u odnosu na mRNA. Slična tehnologija se koristi u kineskim vakcinama Sinofarm i Sinovak, prenosi Politiko.

U pogledu bezbednosti, Valneva je saopštila da učesnici koji su primili vakcinu su prijavili „znatno manje“ neželjenih efekata u poređenju sa AstraZenekom.

Osim toga, analiza pokazuje da je vakcina izazvala stvaranje širokog sprektra T-ćelija, koje zajedno sa antitelima štite od koronavirusa za koje se smatra da su povezane sa dugotrajnim imunitetom.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar