Foto:Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Kineska kompanija specijalizovana za vakcine "CanSino Biologics" patentirala je potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa pod nazivom "Ad5-nCOV". Ipak, baš kao i nedavno registrovana ruska vakcina, i ova je u naučnom svetu već pokrenula polemike o efikasnosti i bezbednosti.

Objavljen 11. avgusta, ovo je prvi patent za vakcinu protiv kovid-19 koji je odobrila Kina, ali ništa manje brige od ruskog Sputnjika V – vakcine koju je, setimo se, primila i Putinova ćerka – nije izazvala ni vest o novoj kineskoj vakcini.

Na polju vakcina, Kina je neprestano svetski lider od 2008. godine, a tehnologija inaktivacije predstavlja srž njihove borbe za sprečavanje epidemije.

Međutim, kineske vakcine se retko distribuiraju u inostranstvu i nije poznato koliko su zaista efikasne, ističu azijski mediji. Klinička ispitivanja su „obavljena“ na brzinu, ali malo je dostupnih informacija o efikasnosti i nuspojavama. Svetski mediji takođe upozoravaju na pitanje efikasnosti i bezbednosti pošto je vrlo moguće da Kina trenutno nema ni dovoljan uzorak zaraženih na kojima bi sprovela treću fazu testiranja koja se na Zapadu smatra neophodnom.

Pročitaj i:

U smisli testiranja vakcine, sa Kinom je sada slučaj da joj – paradoksalno – ne ide u prilog činjenica da je uspostavila kontrolu nad epidemijom i magazin Nature se osvrće na mogućnost da Kina potraži pacijente na kojima će vakcina biti testirana izvan svojih granica pošto joj je neophodno više desetina hiljada dobrovoljaca.

Čak i nakon su su klinička ispitivanja odobrena, briga zbog bezbednosti ostaje, a najistaknutiji primer sumnje u ruske i kineske vakcine je američki imunolog Entoni Fauči, cenjeni naučnik za epidemiju koronavirusa, koji je izrazio sumnju o bezbednosti vakcina koje se trenutno ispituju u Rusiji i Kini.

„Zaista se nadam da Kinezi i Rusi testiraju svoje vakcine pre nego što je bilo kome daju“, rekao je Fauči u govoru u Kongresu.  „Reći da se ima vakcina spremna za distribuciju pre nego što je testirana, za mene je nešto problematično, da ne kažem nešto više“, rekao je Fauči, inače direktor američkog Instituta za zarazne bolesti.

Ono što takođe brine, jeste da li Kina koristi vakcinu kako bi se pozicionirala kao politička sila.

#related-news_0

„Kada vakcina protiv korone bude dospupna, ona će postati ‘javno dobro’. To će biti doprinos Kine da se zemljama u razvoju obezbedi vakcina koja će biti široko dostupna, rekao je predsednik Si Đinping na godišnjem sastanku Svetske zdravstvene organizacije u maju.

Profesor Mark Pelegrini sa Instituta za medicinska istraživanja “Walter and Eliza Hall”je primetio da je vakcina objavljena u časopisu “Lancet” pre nekoliko nedelja, otprilike u isto vreme kada je grupa naučnika sa Oksforda objavila vakcinu. I jedna i druga vakcina koriste adenovirus (koji izaziva uobičajene infekcije poput prehlade) da oponaša Sars-CoV-2 i obezbedi imunitet.

Saudijska Arabija je rekla da ovog meseca planira da započne klinička ispitivanja faze III vakcine koju je proiziveo CanSino.

CanSino je saopštio je da je u pregovorima sa Rusijom, Brazilom i Čileom o pokretanju ispitivanja faze III u tim zemljama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare