stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

Promovisanje poštovanja ljudskih prava je u centru spoljne politike SAD, saopštio je danas Stejt department povodom 73. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (UDHR) i najavio da će se od januara sledeće godine ponovo pridružiti Savetu UN za ljudska prava.

„Dok se svet suočava sa genocidom i drugim zločinima, sistemskim rasizmom i nejednakošću, erozijom slobode izražavanja, ugnjetavanjem i marginalizacijom zbog rase, etničke pripadnosti, pola, vere, seksualne orijentacije ili identiteta, i često samo zbog izražavanja neslaganja, između mnogih drugih kršenja ljudskih prava, UDHR je važnija nego ikad“, istaknuto je u saopštenju, koje je potpisao američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony).

PROČITAJTE JOŠ:

„Cilj nam je da vidimo da Savet ispunjava svoj mandat promovisanjem univerzalnog poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda svih, između ostalog, promovisanjem odgovornosti za pokušaje uskraćivanja ljudskog dostojanstva pojedinaca, uključujući marginalizovane grupe“, rekao je Blinken.

On je naveo da će SAD nastaviti da podržavaju ljudska prava i dostojanstvo širom sveta.

Podsećajući da se danas obeležava 73. godišnjica od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (UDHR) Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Blinken je rekao da je bivša prva dama Eleonor Ruzvelt (Eleanor Roosevelt), kao predsedavajuća Komisije UN za ljudska prava, pomogla da se predvodi stvaranje tog značajnog dokumenta, koji je bio od suštinskog značaja za nastojanje da se osigura da su ljudska prava zagarantovana za sve.

Imajući na umu ove izazove, SAD su strastveno vodile kampanju za naš povratak u Savet UN za ljudska prava, kome ćemo se ponovo pridružiti kao član na početku novog mandata 1. januara 2022.

Cilj nam je da vidimo da Savet ispunjava svoj mandat da promoviše univerzalno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda svih, između ostalog, promovisanjem odgovornosti za pokušaje uskraćivanja ljudskog dostojanstva pojedinaca, uključujući marginalizovane grupe.

Na ovaj dan odajemo počast ogromnoj važnosti i dostignuću UDHR-a. Nastavljamo da se trudimo da podržimo ljudska prava i ljudsko dostojanstvo širom sveta, rekao je Blinken.

Podsećajući da je na današnji dan 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Blinken je istakao da je tadašnja prva dama Eleonor Ruzvelt, kao predsedavajuća Komisije UN za ljudska prava, pomogla u stvaranje tog značajnog dokumenta.

SAD su izašle iz Saveta UN za ljudska prava 2018. godine, a tadašnja američka ambasadorka rekla je da to telo „licemerno i beskorisno“, koje ne prestaje da „pokazuje neprijateljstvo prema Izraelu“.

Bonus video: Poželjni i nepoželjni kontakti sa Amerikancima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar