stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

Stejt department u godišnjem izveštaju o verskim slobodama u Crnoj Gori posebnu pažnju posvećuje spornom Zakonu o slobodi veroispovesti i pravnom statusu verskih zajednica i podseća na proteste "stotina hiljada" vernika Srpske pravoslavne crkve zbog njegovog usvajanja.

U izveštaju za 2019. godinu konstatuje se da je Ustavom Crne Gore zagarantovana sloboda veroispovesti i pravo na promenu religije, ali se ukazuje na to da verske grupe, naročito Srpska pravoslavna crkva (SPC) ističu da zakoni, koji regulišu njihov pravni status, nisu adekvatni.

Navodi se da SPC snažno kritikuje Zakon o slobodi veroispovesti, koji predviđa da verska imovina nad kojom ne postoji jasno vlasništvo i koja potpada pod „kulturno nasleđe“ države pre 1918. godine može da postane državna imovina“.

Podseća se i na, u više navrata, izrečene tvrdnje crnogoske vlade da nema nameru da konfiskuje imovinu SPC već da namerava da reši vekovna pitanja o verskom i državnom identitetu zemlje pre gubitka nezavisnosti 1918. godine.

Podseća se da su stotine hiljada vernika SPC protestovale širom zemlje, uglavnom mirno i gotovo svakodnevno od kako je zakon usvojen.

Dodaje se i da je na nekim protestima bilo izolovanih incidenata nasilja protiv policije, uz, kako se tvrdi, podstrekavanje na nasilje na internetu.

U izveštaju se ističe i da je policija ponekad sprečavala pripadnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i SPC da simultano sprovode verske aktivnosti na pravoslavnim lokacijama, navodeći kao razlog strahovanja zbog potencijalnih sukoba.

U izveštaju se podseća da je crnogorski premijer Duško Marković komentarisao dugotrajnu kontroverzu oko crkve SPC na Rumiji i citiraju njegove reči upućene mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

„Da li zaista mislite da država nema moć da zaustavi i sruši vaše nelegalne intervencije? Možemo, i to možemo da uradimo za jedan dan, jednu noć. Krstionicu i crkvu na Rumiji, i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države“, navodi se da je rekao Marković.

Kako se dodaje, Marković je rekao da vlada ne želi da to uradi, već želi postizanje sporazuma putem dijaloga.

S druge strane, kako se ističe, SPC je i dalje tvrdila da Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija da izda vize njenim sveštenicima.

„Vlada je zadrzala svoju politiku o tome da nema restitucije verske imovine koju je konfiskovala komunistička vlada Jugoslavije“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da SPC i CPC i dalje osporavaju vlasništvo nad pravoslavnim objektima u zemlji, da većinu drži SPC, a CPC tvrdi da su prava na vlasništvo nepravdeno preneta.

Podseca se da su se američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i drugi zvaničnici ambasade sastali sa vladinim i verskim predstavnicima sa kojima su razgovarali o odnosima vlade i verskih grupa, naročito u vezi sa novim zakonom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar