Kir Starmer Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Kir Starmer osudio je danas napad na hotel u Roteramu u kojem su se nalazili tražioci azila, opisavši ga kao "krajnje desničarsko razbojništvo".

U saopštenju Dauning strita, Starmer je obećao da će vlasti učiniti sve što je potrebno da nasilnike privede pravdi, nakon nemira koji su izbili širom zemlje, preneo je AP.

U obraćanju naciji, koje je prenosila televizija, Starmer je poručio da nasilna rulja ne predstavlja Britaniju, preneo je Skaj njuz.

„Garantujem da ćete požaliti što ste učestvovali u ovim neredima, bilo direktno ili podstičući ga“, naglasio je britanski premijer.

Policija u Roteramu, na severu Engleske, borila se da obuzda gomilu ekstremno desničarskih izgrednika koji su pokušavali da upadnu u hotel u kome su se nalazili tražioci azila.

Pre nego što su pobunu stavili pod neku vrstu kontrole, policajci sa štitovima suočili su se sa baražom „projektila“, uključujući komade drveta, stolice i aparate za gašenje požara, dok su pokušavali da spreče demonstrante, od kojih su mnogi nosili maske, da uđu u Holidej In Ekspres hotel.

Neredi u Engleskoj, demonstranti upali u hotel sa imigratima i zapalili ga, Foto: Tanjug/Danny Lawson/PA via AP

Prozori na hotelu su razbijeni, a izbio je i manji požar.

Mnogi su bili ogrnuti engleskim zastavama, a dočekali su ih učesnici kontramitinga koji su izvikivali parole u znak podrške migrantima, preneo je Miror.

Nakon što su sinoć izbili nasilni protesti širom Engleske, do sada je uhapšeno najmanje 100 ljudi, a nove demonstracije najavljene su i za danas u više gradova.
Neredi i protesti izazvani su napadom nožem u gradu Sautport gde je jedan 17-godišnjak ubio tri devojčice na času plesa.

Neredi u Engleskoj, demonstranti upali u hotel sa imigratima i zapalili ga, Foto: Tanjug/Danny Lawson/PA via AP

Velika Britanija: Džamijama će biti ponuđeno dodatno obezbeđenje

Džamijama koje su u opasnosti od nasilnih nereda u Velikoj Britaniji biće ponuđeno dodatno obezbeđenje, čime će zajednicama biti pružena vitalna podrška i sigurnost, saopštila je britanska vlada.

Kako se navodi, to će pomoći lokalnim policijskim snagama da zaštite ove važne verske objekte.

U skladu sa novim procesom koji je sada na snazi, policija, lokalne vlasti i džamije mogu tražiti da se brzo rasporedi obezbeđenje, koje će štititi zajednice i omogućiti vernicima što hitniji povratak na bogosluženje.

Neredi u Engleskoj, demonstranti upali u hotel sa imigratima i zapalili ga, Foto: Tanjug/Danny Lawson/PA via AP

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper izjavila je da je Britanija ponosna i tolerantna zemlja i da niko ne bi trebalo da traži izgovore za sramne postupke huligana, nasilnika i ekstremističkih grupa koji napadaju policajce, pljačkaju lokalne prodavnice ili napadaju ljude na osnovu boje kože.

„U svetlu sramnih pretnji i napada sa kojima su se suočavale i lokalne džamije u mnogim zajednicama, vlada pruža brzu dodatnu podršku kroz šemu zaštitnog obezbeđenja džamija, uz podršku lokalnih policijskih snaga i ponavljamo da će se svako ko je umešan u ometanje funkcionisanja i nasilje suočiti sa snagom zakona“, navela je ona.

Naglasila je da Velika Britanije kao nacija neće tolerisati kriminalno ponašanje, opasan ekstremizam i rasističke napade „koji su protiv svega za šta se naša zemlja zalaže“.

***

BONUS VIDEO – U nemirima u Engleskoj povređeno 39 policajaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar