Kir Starmer Foto:EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE

Bezbednosni pakt između Velike Britanije i Evropske unije išao bi u prilog NATO-u, rekao je britanski premijer Kir Starmer na sastanku alijanse.

Govoreći uoči samita u Vašingtonu povodom obeležavanja 75 godina NATO, Starmer je rekao novinarima da je plan za bliže veze sa Briselom u oblasti odbrane i bezbednosti „zaista važan za Veliku Britaniju“, prenosi Politiko.

„Mislim da postoji prostor za poboljšanje našeg odbrambenog i bezbednosnog odnosa sa EU i mislim da ovo ide u prilog NATO-u. Alijansa je i dalje kamen temeljac odbrane u Evropi“, kazao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Laburistička partija je saopštila da želi da pakt sa EU pokrije širi spektar tema, uključujući oblasti kao što su energija, lanci snabdevanja, pandemije i migracije. Prema pisanju pomenutog portala, Starmer preduzeo neobičan korak i sa sobom u Vašington doveo ministra za odnose sa EU Nika Tomasa-Sajmondsa, a sa premijerom su stigli i ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi i ministar odbrane Džon Hili.

Lemi i Hili ranije ove nedelje rekli su da Ujedinjeno Kraljevstvo želi da postigne „novo geopolitičko partnerstvo“ sa Evropom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar