Americka vojska vakcinacija
Američka vojska Foto:KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia/JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia/Jon CHERRY / AFP / Profimedia

Omikron, najnovija varijanta varijanta koronavirusa, dovela je do porasta slučajeva i hospitalizacija, što je dovelo do razgovora o četvrtim dopunskim dozama vakcina koje su specifične određene varijante. Ali šta ako postoji univerzalna vakcina protiv koronavirusa koja štiti od omikrona i svih novih varijanti koronavirusa?

PROČITAJTE JOŠ:

Na brifingu za štampu, glavni medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči objasnio je ternim „pan-koronavirus vakcina“ (ili kako je još zovu i „super vakcina“).

„Postojalo je pet varijanti koronavirusa koje izazivaju zabrinutost – alfa, beta, gama, delta i sada aktuelni omikron. I zato su očigledno protrebni inovatini pristupi da bi se proizvela široka i trajna zaštita od koronavirusa koji su poznata, ali i od varijanti koje su u ovom trenutku nepoznate. Odatle imamo i terminologiju ‘pan-koronavirus vakcina'“, rekao je Fauči.

Američka vojska je nedavno objavila da je njena „pan-koronavirus vakcina“, završila prvu fazu ispitivanja na ljudima. Objavljivanje rezultata se očekuje uskoro u zavisnosti od završetaka zvanične analize podataka.

Spajk-feritin-nanočestica-vakcina (pan-koronavirus vakcina), skraćeno SpFN, namenjena je zaštiti od infekcija s velikim brojem varijanti korona-virusa, a time i sprečavanju budućih pandemija. Redovno obnavljanje vakcinacije postalo bi nepotrebno, čak i u slučaju da se pojave nove varijante, prenosi Dojče vele.

Americka vojska vakcinacija
Američka vojska Foto:Jon Cherry / Getty images / Profimedia

„Testiramo našu vakcinu protiv svih različitih varijanti, uključujući omikron, soj koji izaziva prodorne infekcije čak i kod onih koji su primili dopunske vakcine“, rekao je za Defence One Dr Kajvon Modjarad, direktor za zarazne bolesti na Volter Rid vojnom institutu za istražvanje (WRAIR) i ko-pronalazač SpFN vakcine.

„Naša strategija je bila da razvijemo tehnologiju ‘pan koronavirus vakcine’, koja bi potencijalno mogla da ponudi sigurnu, efikasnu i trajnu zaštitu od više sojeva i vrsta koronavirusa“, dodao je on, prenosi Military Health System.

Ispitivanja vakcine na ljudima su trajala duže nego što se očekivalo, rekao je, jer je laboratorija morala da testira vakcinu na subjektima kjoi nisu bili vakcinisani niti su prethodno bili zaraženi koronavirusom. Povećanje stope vakcinacije i brzo širenje varijanti Delta i Omikron oteželi su to.

„Sa Omikronom, ne postoji način da zaista pobegnete od ovog virusa. Nećete moći da to izbegnete. Tako da mislim da će uskoro ili ceo svet biti vakcinisan ili će biti zaražn“, rekao je Modjarad.

Sledeći korak je da vidimo kako nova pan-koronavirus vakcina stupa u interakciju sa ljudima koji su prethodno bili vakcinisani ili bolesni, ističe on.

„Moramo da procenimo u stvarnom okruženju i pokušamo da razumemo kako vakcina deluje kod mnogo većeg broja pojedinaca koji su već vakcinisani nečim drugim u početku ili su već bili bolesti“, rekao je on.

Dodaje da su skoro svi od 2.500 zaposlenih u Volter Ridu imali određenu ulogu u skoro dvogodišnjem razvoju vakcine, prenosi Defence One.

Zašto je potrebna „super vakcina“?

Fauči je istakao važnost univerzalne vakcine za zaštišu od svih varijanti koronavirusa. Na brifingu je naveo „hitnu upotrebu“ za univerzalnom vakcinom protiv koronavirusa.

Prema njegovim rečima, razvoj univerzalne vakcine protiv korona-virusa dugoročno bi mogao da pomogne u sprečavanju novih pandemija.

„Mnogo se ulaže, ne samo za poboljšanje vakcina koje imamo protiv SARS-CoV-2, već i za razvoj sledeće generacije vakcina, naročito univerzalnih vakcina protiv korona-virusa“, rekao je Fauči u američkom Kongresu.

Nije slučajno što američka vojska želi da razvije efikasno „čudotvorno oružje“ protiv korona-virusa. Poslednje decenije pokazale su da se u budućnosti mogu očekivati pojave agresivnih korona-virusa.

U savetodavnoj izjavi od 11. januara o varijanti omikrona, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je „strategija vakcincacije zasnovana na ponovoljenim dozama prvobitnog sastava vakcine, verovatno neće biti odgovarajuća ili održiva“ i naglasila je hitnu upotrebu za vakcinom koja nudi dugotrajnu zaštitu bez pojačivača.

Americka vojska vakcinacija
Američka vojska Foto:JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Kako funkcioniše „super-vakcina“?

SpFN je proteinska vakcina, a princip delovanja je sličan kao kod Novovaksove proteinske vakcine, koju je krajem decembra odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

SpFN se bazira na feritinu, proteinskom molekulu koji može da skladišti gvožđe. Taj molekul se sam pretvara u loptu sa 24 strane, slično kao fudbalska lopta. Tako na svaku od tih strana može biti postavljen markantan spajk-protein s različitom varijantom korona-virusa. To vakcinu čini promenljivom i podesnom za modifikacije.

Tu šiljastu strukturu takozvanih spajk-proteina koriste i vakcine koje su već odobrene. Šiljci su poput otvarača vrata koji se spajaju s receptorom ACE-2, omogućavajući korona-virusima da prodru u ljudske ćelije, prenosi Dojče vele.

Primanjem te vakcine proizvode se antitela koja se za spajk-protein vezuju tako da spajanje na receptor više ne funkcioniše i virus više ne može da inficira ćelije. Istovremeno, vakcinacijom se aktiviraju T-ćelije, koje u slučaju infekcije prepoznaju i ubijaju zaražene ćelije i tako sprečavaju razmnožavanje virusa. Pored toga, a za razliku od iRNK vakcina, SpFN ne mora da se skladišti na toliko niskim temperaturama, što je čini mnogo lakšom za distribuciju. To inače važi i za Novovaksovu proteinsku vakcinu.

Americka vojska vakcinacija
Američka vojska Foto:Jon CHERRY / AFP / Profimedia

Koliko je ova vakcina efikasna?

Rezultati „predkliničkih“ ispitivanja obećavaju. Rezultati ispitivanja objavljeni nedavno u Science Translation Medicine pokazuju da ova vakcina štiti majmune od bolesti uzrokovanih originalnim sojem koronavirusa.

Što je još važnije, on takođe indukuje veoma moćne i široko neutralne rakcija antitela protiv glavnih Sars-Cov-2 varijanti koje izazivaju zabrinutost, kao i ranijeg virusa Sars-Cov-1 koji se pojavio 2002. godine, prenosi CNN.

Masovna proizvodnja SpFN vakcine će biti sprovedena tek nakon završetka opsežnih ispitivanja faze 3 na ljudima koji pokazuju da li je sigurna i efikasna. Zatim će morati da prođe kroz proces odobravanja od strane američkih regulatora za lekove.

Americka vojska vakcinacija
Američka vojska Foto:KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Da li američka vojska razvija još jednu vakcinu?

Da. Volter Rid vojni institut za istraživanje (WRAIR) je razvio sekundarnu vakcinu, Sars-Cov-2 vakcinu RFN koja vezuje spajk receptor. Zarazliku od SpFN vakcine, RFN vakcina cilja na manji deo spajk proteina virusa.

Rezultati studije, nedavno objavljene u časopisu PNAS pokazuju da ova vakcina potencijalno nudi sličnu zaštitu od niza varijanti koronavirusa.

„RFN kandidat za vakcinu je kompaktniji i ima neke prirodne prednosti jer pokušavamo da povećamo imuni odgovor protiv više koronavirusa koristeći jednu platformu za vakcinu, tako da se još uvek razmatra kao deo za razvoj vakcine protiv koronavirusa“, rekao je dr Gordon Džojs, WRAIR strukturni biolog i ko-pronalazač vakcina, prenosi Volter Rid Institut (WRAIR).

„Pretnja od koronavirusa se nastavlja i na kraju će postojati i druge bolesti koje će predstavljati pretnju“, rekao je dr Nelson Majkl, direktor Centra za istražvanje zaraznih bolesti u WRAIR.

„Naše ulaganje u razvoj vakcine sledeće generacije je važan korak ka prevazilaženju koronavirusa i budućih bolesti“, dodao je, prenosi Military Health System.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar