izbori
Foto:REUTERS/STEVO VASILJEVIC; EPA/EFE BORIS PEJOVICshutterstock

Prvi preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koje je objavio Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) pokazuju da se bitka za prvu poziciju na tabeli vodi između Pokreta Evropa sad koji predvodi Milojko Spajić i liste "Zajedno" čija je okosnica Demokratska partija socijalista (DPS) na čijem je čelu sada Danijel Živković.

Prema ovim podacima, a na prebrojanih 65,2 odsto glasova, na prvom mestu je lista Pokreta Evropa sad (PES) sa 25,5 odsto glasova, odnosno 23 mandata.

Na drugom mestu nalazi se lista koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) sa 23,4 procenata glasova, odnosno 21 mandat.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Najveća borba se vodi upravo između ove dve političke opcije, a konačni rezultati biće poznati u narednih pola sata. Ipak, treba imati u vidu da je PES-u ovo prvi put da učestvuje na parlamentarnim izborima, dok je DPS na prošlim izborima 2020. godine osvojio 35,06 odsto glasova. Tada je nosilac liste bio Milo Đukanović, koji je nedavno poražen na predsedničkim izborima.

Dalje, lista „Za budućnost Crne Gore“ čija je okosnica Demokratski front (DF) ima 15,5 odsto glasova, odnosno 14 mandata. Sledi lista „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“ sa osvojenih 12,5 odsto, odnosno 11 mandata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bošnjačka stranka zasad ima 7 odsto, odnosno šest mandata. Iza se nalazi koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa sa 3,5 odsto, odnosno tri mandata.

Albanski forum ima 1,9 odsto, odnosno jedan mandat. Isto imaju i Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Ostale liste još uvek nisu osvojile nijedan mandat.

Sve najnovije informacije iz Crne Gore možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar