Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Prema navodima "Vol strit žurnala", Amerika želi da ponudi sporazum osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu. Taj sporazum podrazumeva priznanje krivice za pogrešno rukovođenje tajnim dokumentima, nakon čega bi SAD povukle sve optužnice i krivične prijave zbog kojih Asanžu u toj zemlji preti 175 godina zatvora. On se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Velikoj Britaniji i čeka odluku o ekstradiciji, a američki mediji spekulišu da administracija Džozefa Bajdena želi da konačno reši slučaj Asanž, koji predstavlja kamen oko vrata svakoj američkoj Vladi.

Vol strit žurnal je objavio da američko Ministarstvo pravde traži načine da prekine dugu sudsku bitku oko osnivača „Vikiliksa“ u Londonu i njegovog izručenja Americi pod optužbom za špijunažu zbog objavljivanja hiljade poverljivih američkih dokumenata od pre 14 godina, uključujući ratove u Avganistanu i Iraku.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

U izveštaju se navodi da plan koji se razmatra podrazumeva povlačenje sadašnjih 18 optužbi po Zakonu o špijunaži. Odnosno, američko Ministarstvo razmatra da dozvoli Asanžu da se izjasni krivim za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama, što bi moglo da rezultirala njegovim puštanjem iz britanskog zatvora i izbegavanjem ekstradicije.

On bi verovatno bio slobodan ubrzo nakon postignutog dogovora, obzirom na to da je u pritvoru u Velikoj Britaniji proveo već pet godina.

Asanžov pravni tim se oglasio povodom tih navoda i saopštio da nema naznaka nikakvih promena u strategiji tužilaštva.

Oko 150 demonstranata okupilo se ispred američke ambasade u Briselu, u znak podrške oslobađanju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u vezi sa njegovim mogućim izručenjem Sjedinjenim Državama u Belgiji 20. februara 2024.Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jedan od Asanžovih branilaca, Bari Polak, naveo je u izjavi: „Neprimereno je da advokati gospodina Asanža bilo šta komentarišu o slučaju koji je pred visokim sudom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedino što možemo reći jeste da nam nisu date nikakve naznake da Ministarstvo pravde namerava da reši slučaj. Sjedinjene Američke Države, kao i do sad, traže njegovo izručenje po svih 18 optužbi, čime mu preti zatvorska kazna od 175 godina“.

Očekuje se da će Viši sud u  Velikoj Britaniji u narednih nekoliko nedelja odlučiti da li će Asanžu dati pravo na žalbu na njegovo izručenje. Kako je bilo navedeno, Asanž, koji se nalazi u strogo obezbeđenom zatvoru Belmarš, bio je previše bolestan i nije prisustvovao poslednjem saslušanju u Kraljevskom sudu prošlog meseca.

Ako sudije Viktorija Šarp i Džeremi Džonson donesu odluku protiv Asanža, on može zatraži od Evropskog suda za ljudska prava da blokira njegovo izručenje. Ukoliko ni to ne uspe, Asanž bi mogao da bude ekstraditovan u Sjedinjene Američke Države u roku od nekoliko dana.

Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine.

Izručenje Americi

Asanžovo izručenje bilo bi politički teško za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, posebno što se sve dešava u u izbornoj godini. Prethodna demokratska administracija, pod Barakom Obamom, na kraju je odlučila da ne optuži Asanža, i to zbog straha da bi to narušilo prava na Prvi amandman, koji garantuje slobodu štampe.

Trampova administracija je 2019. nastavila sa optužbama po Zakonu o špijunaži iz 1917. godine, nastojeći da napravi razliku između konvencionalnog novinarstva i Asanžovih postupaka, koji su stvorili platformu za objavljivanje tajnih dokumenata.

Na saslušanju u februaru, Asanžovi advokati su tvrdili da bi on, ukoliko bude izručen, mogao biti na meti američkih državnih agencija zbog „ekstralegalne eliminacije napada“, posebno imajući u vidu potencijalni povratak Donalda Trampa na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte još...

Podsetimo, Asanžovi pravni problemi počeli su 2010. godine, kada je uhapšen u Londonu na zahtev Švedske koja je htela da ga ispita o optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene. Asanž je 2012. pobegao u Ambasadu Ekvadora.

Odnos Asanža i njegovih domaćina u Ambasadi na kraju se pogoršao i on je izbačen iz Ambasade u aprilu 2019. Britanska policija ga je odmah uhapsila i zatvorila zbog kršenja kaucije 2012. Švedska je zbog zastarelosti u novembru 2019. odustala od istrage o seksualnim zločinima.

Sudija britanskog okružnog suda je 2021. godine odbacio zahtev SAD za ekstradiciju zbog opasnosti da se Asanž ubije ako bude držan u teškim zatvorskim uslovima u SAD. Viši sudovi su poništili tu odluku pošto su od SAD dobili uveravanja o tretmanu pod kakvim bi mogao biti. Britanska vlada je nalog o ekstradiciji potpisala u junu 2022, ali se sada očekuje konačna odluka Vrhovnog suda.

BONUS VIDEO Politička presuda novinarima: „Ekstradicija Asanža može dovesti do njegovog samoubistva“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar