Pentagon
Pentagon Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je prvi poverljivi dokument iz istrage o napadu na Kule bliznakinje 2001. godine sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti. U dokumentu objavljenom na godišnjicu napada navedeno je da su Saudijci koji su oteli avione imali logističku podršku u SAD, ali ne i da su visoki zvaničnici saudijske vlade imali udela u planiranju ili organizovanju napada.

Pročitajte još:

U dokumentu na 16 strana, koji i dalje sadrži zatamnjene delove, opisano je ispitivanje jednog zvaničnika koji je radio u saudijskom konzulatu u Los Anđelesu iz 2015. godine.

Iako njegov identitet još nije poznat i u dokumentu se pojavljuje pod pseudonimom PII, mediji navode da je u pitanju Mused Ahmet al Džahar koji je baš te 2015. podneo zahtev za američko državljanstvo.

Ispitivani zvaničnik, odnosno PII priznao je da je dozvolio dvojici otmičara da koriste njegov stan i pomogao im da putuju po Los Anđelesu. FBI je utvrdio da je on „pomagač“ Al-Kaide i da je saudijski generalni konzul već hteo da ga izbaci iz konzulata zbog ekstremističke muslimanske literature.

Takođe, otkriveno je da je PII bio blizak sa Navafom al-Hazmijem i Kalidom al-Mihdharom, otmičarima koji su preoteli let 77 kompanije „Amerikan Erlajns“. Njih dvojica već su bili članovi Al-Kaide i imali su veliko iskustvo u borbama, zbog čega ih je navodno Osama bin Laden lično izabrao da budu deo terorističkog napada 11. septembra.

U dokumentu FBI-a se navodi da je PII priznao da je al-Hazimiju i al-Mihdharu pokazao lokaciju mediteranskog restorana u Los Anđelesu koji su posećivali i drugi osumnjičeni za pružanje logističke podrške teroristima. Navodi se i da je PII svoju sestru poslao iz stana na nekoliko nedelja, jer su navodno kod njega boravila „njegova dva bitna prijatelja“.

Takođe, PII bio je i blizak saradnik još dvojice Saudijaca – Omara al-Bajoumija i Fahada al-Tumairija. Oni su, kako je utvrđeno, pomagali otmičarima.

U dokumentima FBI detaljno je opisano kako je al-Tumairi otmičarima dao novac, obezbedio smeštaj i logističku podršku. Al-Bajoumi, za kojeg se navodi da je radio u jednoj saudijskoj avio-kompaniji u SAD-u, priznao je da se sprijateljio sa al-Hazimijem i al-Mihdharom, ali je porekao da je ikada sarađivao s njima u sklopu terorističke zavere.

Njujork napad na kule bliznakinje Foto:EPA/KEITH MEYERS

Prema al-Bajoumiju se saudijski konzulat odnosio s velikim poštovanjem i uživao je poštovanje veće nego što su imali mnogi na višim funcijama u konzulatu iako je u to vreme bio zvanično student. Razlog za njegov visoki status među saudijskim zvaničnicima ostaje nejasan.

FBI je još 2003. verovao u mogućnost da je al-Bajoumi agent saudijske obaveštajne službe.

On je uhapšen u Londonu nedelju dana nakon napada 11. septembra, a njegovi telefonski pozivi i bankovni računi ispitani su pre nego što je pušten bez optužbe. Izveštaj, objavljen 2004. godine zaključuje da „nema verodostojnih dokaza da je al-Bajoumi ekstremista ili da je svesno pomagao ekstremističke grupe“. Međutim, čini se da novoobjavljeni dokument govori drugačije.

Inače, tokom ispitivanja u FBI-u, PII je rekao da je njegova dužnost u konzulatu bila da pruža pomoć saudijskim studentima koji studiraju u SAD -u, prevodi im knjige, izvršava administrativne zadatake i distribuira im literaturu o islamu.

Podsećamo, već dve decenije se spekuliše o umešanosti Saudijske Arabije u planiranje napada sa obzirom na to da je najveći broj otmičara aviona koji su udarili u Kule Bliznakinje i zgradu Pentagona bio saudijskog porekla. Tačnije, od 19 otmičara, čak 15 su bili državljani Saudijske Arabije. Takođe, čovek označen kao organizator i tadašnji vođa Al Kaide Osama Bin Laden je saudijskog porekla.

Saudijska vlada je dugo negirala bilo kakvu umešanost u napade, a njihova ambasada u Vašingtonu je podržala potpuno otkrivanje svih izveštaja, kako bi se završile „neosnovane optužbe protiv te zemlje jednom zauvek“.

U napadu na Kule bliznakinje u Njujorku ubijeno je skoro 3.000 ljudi.

BONUS VIDEO: 11. septembar dan kada je napadnuta Amerika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram