foto: Shutterstock/Zerbor

Alternativa za Nemačku (AfD) i Kina? Nemački desničarski populisti i državno-kapitalistička Komunistička partija u Kini nisu prirodni saveznici. Ipak, tročlana delegacija AfD-a ovog leta je posetila Kinu – na zvanični poziv! Krajem juna, liderka poslaničke grupe AfD-a Alis Vajdel i njene kolege, poslanici Petr Bistron i Peter Felzer, boravili su skoro nedelju dana u Pekingu i Šangaju.

U intervjuu za DW, Felzer je govorio o prvobitno „veoma teškim“ pokušajima približavanja AfD-a Kini. To se promenilo početkom leta. On pretpostavlja da su dobri rezultati u anketama stranku AfD učinili interesantnijom za kinesku stranu.

Felzer ne želi da kaže sa kim se tačno delegacija AfD-a sastala u Kini. Upit DW-a kineskoj ambasadi u Berlinu o sagovornicima poslanika AfD-a, takođe je ostao bez odgovora. Međutim, prema izveštaju Nemačke uredničke mreže (RND), došlo je čak i do susreta sa zamenikom ministra spoljnih poslova.

Po povratku iz Kine, šefica poslaničke grupe Vajdel je barem izvestila da su kineski sagovornici veoma dobro bili upoznati sa radom AfD-a.

Sama Vajdel jako dobro poznaje Kinu: šest godina tamo živela kao stipendstikinja DAAD, doktorirala na temu kineskog penzionog sistema, pre nego što je počela da radi za banku Goldman Sachs. Danas hvali preduzetnički duh Kineza. A na Tviteru, koji se sada zove X ismejavala je kritičke izjave ministarke inostranih poslova Nemačke Analene Berbok povodom njene posete Kini: „Bože pomozi: Baerbock je u novoj misiji u Kini! Hoće da istakne „zajedničko evropsko uverenje“. A pritom nije samo Francuska ta koja ne deli ovo uverenje…“

Kritika nemačke strategije za Kinu

Činjenica da se AfD jasno protivi kritičnijem kursu nemačke spoljne politike prema Kini, za Peking je sigurno jednako interesantna kao i veliki uspeh te stranke u anketama – trenutno bi 21 odsto anketiranih glasalo za desničarske populiste.

Na primer, portparol poslaničke grupe AfD-a za spoljnu politiku Petr Bistron kritikovao je strategiju nemačke vlade prema Kini, koja je predstavljena sredinom jula. Opisao ju je kao „pokušaj da se pod plaštom strategije za nemačku spoljnu politiku, nametnu zelena ideologija i geopolitički interesi SAD“.

PROČITAJTE JOŠ

Označavanje Kine kao rivala – pored partnera i konkurenta – prema Bistronu je „rezultat konfrontacionog kursa SAD-a prema Kini. Ta konfrontacija i podela nisu u interesu Nemačke kao izvozne zemlje.“

Prema oceni politologa Volfganga Šredera iz Kasela, spoljnopolitički stavovi AfD-a su pokušaj da se po sadržaju izdvoji od ostalih stranaka. Geopolitički gledano, za AfD su tradicionalne veze Nemačke sa SAD – koje ta stranka vidi kao hegemona – postale zastarele, analizira Šreder DW:

„AfD smatra da je Vašington više deo problema nego deo rešenja za izazove sa kojima se suočava Nemačka. AfD smatra da su SAD imperijalni akter čiji se interesi ne mogu usaglasiti sa interesima Nemačke“.

Distanca prema SAD

Političari AfD-a su se u Kini distancirali od nemačke spoljne politike. Felzer izveštava da su kineskim sagovornicima izrazili svoje neslaganje sa praksom „putovanja svuda po svetu i pokušajima nametanja svojih vrednosti drugima“.

Za politologa Šredera, takav stav nije iznenađenje: „Opštu kritiku ljudskih prava AfD političari nazivaju potpuno irelevantnom, potpuno nerealnom. Oni smatraju da svaka zemlja ima svoje probleme i da se u te stvari ne bi trebalo mešati“.

Po povratku iz Kine, šefica poslaničke grupe Vajdel je najavila da želi da nastavi razgovore sa Pekingom. U tome će možda pomoći i činjenica da je AfD krajem jula izabrala Maksimilijana Kraha za glavnog kandidata AfD-a za evropske izbore 2024.

Poslanik Evropskog parlamenta iz Saksonije, koji se sam svrstava u desno krilo stranke, već je više puta privukao pažnju izuzetno prokineskim izjavama. Možda ga zato rado intervjuišu kineski mediji, poput „Global tajmsa” u novembru 2022. „Antikineske snage u Nemačkoj ne zastupaju interese Nemačke“ rekao je on i dodao: „Odvajanje od Kine bi služilo samo američkim interesima i nanelo bi ozbiljnu štetu našoj industriji.“

Razumevanje za Kinu, ali i kritika

Kaselski politolog Šreder analizira: „AfD se u određenoj predstavlja kao autentična snaga koja u geopolitičkoj konstelaciji na prvo mesto stavlja nemačke interese i koja razume i prihvata kineski način vladanja, življenja i organizacije vlasti, jer dolazi iz kineskog razvoja.“

Međutim, iz redova AfD-a povremeno se čuju i kritički tonovi prema Kini: U januaru je AfD zahtevala prekid razvojne saradnje sa Kinom. AfD se protivi upotrebi komponenata kineskog mobilnog operatera „Huavej“ pri izgradnji 5G mreže u Nemačkoj.

A početkom avgusta, portparol za istraživačku politiku parlamentarne grupe AfD u nemačkom Bundestagu, Mihael Kaufman, kritikovao je kinesku špijunažu u oblasti nauke na nemačkim univerzitetima, prenosi DW.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar