Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Smrt kraljice Elizabete II pokrenula je čitav niz događaja koji će trajati deset dana, kada će preminula kraljica biti sahranjena. Do tada se u Britaniji očekuju višednevni dani žalosti, kralj Čarls će posetiti Severnu Irsku i Vels, a zastave će biti spuštene na pola koplja.

Zastave širom kraljevskih rezidencija, vladinih institucija i drugih zgrada spuštene se danas na pola koplja, a zvaničan veb sajt kraljevske porodice i vladine stranice obeležene su crnim banerima.

Zvona na Vestminsterskoj palati i katedrali Svetog Pavla zvoniće tačno u određeno vreme, a prvog dana žalost u Hajd parku i Tauer Hilu očekuju se planirane ceremonije i minut ćutanja.

Kako piše Gardijan, Čarls III će se sastati i sa vojvodom od Norfolka koji će biti zadužen za organizaciju kraljičine sahrane. Očekuje se da će vladini zvaničnici i savetnici sastati u palati Sent Džejms gde če biti proglašenje novog kralja. Odaće se počast i u Parlamentu.

Biće organizovana i svečana povorka od Holiruda do katedrale, nakon čega će telo kraljice biti prebačeno u London. Očekuje se da će kovčeg stići u Bakingensku palatu nekoliko sati pre velike ceremonije. Kovčeg će biti otvoren i po 23 sati dnevno u holu Vestminstera.

Kralj Čarls III će posetiti Severnu Irsku i Vels gde će primati saučešća, a uskoro će i zvanične delegacije Komonvelta krenuti u London.

Kada je reč o samoj sahrani, sahrana će biti u Vestminsteru, a biće dva minuta ćutanja u celoj zemlji. Nakon svih planiranih događaja, kraljica će biti sahranjena.

Sve informacije vezane za smrt Elizabete čitajte na live blogu Nova.rs.

Bonus video: Kraljica Elizabeta II krunisanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar