Foto: Shuterstock

Kod Slatine se srušio hrvatski MiG, prenose tamošnji mediji.

Navodno se jedan pilot javio, za drugim je organizovana potraga. MiG je, prema pisanju tamošnjih medija, pao na trenažnom letu.

U vazduh je podignut policijski helikopter, kako je objavio i Flightradar, piše Dnevnik.hr.

Ministarstvo obrane (MORH) objavilo je saopštenje vezano uz navedeni incident.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Avion MIG-21 tokom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji. Avion Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MIG-21 tokom planske obučne aktivnosti u utorak 6. decembra 2022. godine pre 14.00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji“, navodi se.

„Preduzete su sve mere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade“, rečeno je iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da će medije pravosnažno obavestiti o detaljima.

Otkriven mogući uzrok pada?

Uzrok pada MiG-a kod Slatine u Hrvatskoj navodno je otkazivanje motora, prenosi Jutarnji list.

Kako nezvanično saznaje ovaj portal, uzrok nesreće je otkazivanje motora. Takođe, potvrđeno je da se jedan pilot katapultirao i javio preko radio-veze, dok za drugom traje intenzivna potraga.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako izgleda avion

MiG-21 je laki višenamenski nadzvučni avion sa jednim mlaznim motorom. Proizveo ga Mikojan u bivšem SSSR-u. Nakon 50 godina od njegovog prvog leta, 49 zemalja koristilo je, a neke i danas koriste MiG-21. Brzina mu prelazi dva Maha što ga čini bržim od mnogih kasnije izrađenih aviona. Izrađeno ih je više od 11.950.

MiG-21 je uz MiG-29 bio najpoznatiji izvozni lovac sovjetske proizvodnje. Uz Sovjetski Savez, koristile su ga ili ga još uvek koriste članice bivšeg Varšavskog pakta, kao i druge zemlje. Uz Evropu, taj lovac koristio se i u azijskim i afričkim zemljama koje su imale komunistički režim, kao i na Kubi kao saveznici SSSR-a. S vremenom je avion došao i u „zapadne ruke“, odnosno najpre u Izrael tokom Šestodnevnog rata, da bi lovci potom brodom bili dostavljeni u SAD.

Foto: Shutterstock

Tokom rata u Hrvatskoj, JRV (Jugoslavensko ratno vazduhoplovstvo) je prilično intenzivno koristilo ove lovce u ulozi lovaca-bombardera i izviđača. Oboreno je 6 primeraka, a jedan MiG-21R je prebegao u Austriju. Tri MiG-21 bis su preletela u RH i postala nukleus novog HRZ-a.

BONUS VIDEO Ruski napad Sukoi Su-35 avionima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar