Foto: Profimedia.rs

Koronavirus od decembra 2019. ubrzano "putuje" svetom, širi strah i paniku, a leka nema. Preplašene i neupućene građane brojni nadrilekari navlače zdravstvenim savetima o prevenciji i lečenju "domaćim preparatima" koji su uglavnom beskorisni, relativno bezopasni, a neki mogu ugroziti život.

Neki od najrasprostranjenijih saveta koji svetlosnom brzinom putuju društvenim mrežama, ali i naučna reakcija na njih su:

Beli luk

Lažni savet: Na Fejsbuku je sve više postova koji preporučuju konzumaciju belog luka, kako bi se sprečila infekcija.

Nauka: Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da, iako je to „zdrava hrana koja može imati antimikrobna svojstva“, nema dokaza da beli luk može da zaštiti ljude od novog koronavirusa, piše BBC.

U mnogim slučajevima ove vrste lekova same po sebi nisu štetne, sve dok vas ne sprečavaju da se ujedno pridržavate i medicinskih saveta zasnovanih na dokazima. U Kini se pojavila vest o ženi koja je morala da se podvrgne bolničkom lečenju zbog teško upaljenog grla nakon što je pojela 1,5 kilogram sirovog belog luka. Generalno, voće, povrće i voda mogu biti dobri za očuvanje zdravlja. Međutim, ne postoje dokazi da će ove namirnice pomoći u borbi protiv novog surovog virusa COVID-19.

Čudesni minerali

Lažni savet: Jutjuber Džordan Sater, koji ima hiljade pratilaca na različitim platformama, tvrdi da „čudesni mineralni dodatak“, zvan MMS, može „izbrisati“ koronavirus. Ovaj mineral sadrži hlor-dioksid – sredstvo za izbeljivanje. Sater i drugi promovisali su ovu supstancu i pre izbijanja koronavirusa, a u januaru je objavio da „hlor dioksid (MMS) ne samo što ubija ćelija raka, već može da ukloni i koronavirus“. Prošle godine je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila na opasnosti po zdravlje zbog uzimanja MMS-a. Zdravstvene vlasti u drugim zemljama takođe su izdale upozorenja o tome.

Nauka: FDA kaže da „nije upoznata ni sa jednim istraživanjem koje bi pokazalo da su ovi proizvodi sigurni ili efikasni u lečenju bilo koje bolesti“. Upozorava da konzumiranje istih može izazvati mučninu, povraćanje, proliv i simptome jake dehidratacije.

Foto:EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Domaći čistač ruku

Savet: Bilo je mnogo izveštaja o nestašici gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spreči širenje virusa. Kako su se u Italiji pojavili izveštaji o nestašici, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama. Međutim ovi recepti, navodne obloge za jedan od najpopularnijih brendova u zemlji, bili su za dezinfekcijsko sredstvo pogodnije za čišćenje površina.

Nauka: Naučnici ističu da ovi gelovi nisu pogodni za upotrebu na koži. Profesorka Sali Blumfild sa Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne veruje da biste mogli napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće – čak i vodka sadrži samo 40% alkohola.

Srebro za piće

Lažni savet: Upotreba koloidnog srebra promovisana je u američkoj emisiji televangelista Džim Baker. Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendovane u tečnosti. Gost emisije tvrdio je da ova tečnost ubija neke vrste koronavirusa u roku od 12 sati (priznajući da još nije testiran na Covid-19). Ovaj recept dele na Fejsbuku kao efikasan tretman za koronavirus, a posebno se za ovo zalaže grupa „lekarske slobode“, koje su duboko sumnjive prema uobičajenim lekarskim savetima. Pristalice koloidnog srebra tvrde da može lečiti sve vrste bolesti, da deluje kao antiseptik i tvrde da pomaže imunološkom sistemu. Postoje povremene upotrebe srebra u zdravstvu, na primer, u zavojima koji se nanose na rane, ali to ne znači da je efikasno za konzumaciju.

Nauka: Američke zdravstvene vlasti kažu da ne postoje dokazi da je ova vrsta srebrnog rastvora efikasna za bilo koju bolest. Što je još važnije, može izazvati ozbiljne neželjene efekte, uključujući oštećenje bubrega, napade i crnjenje kože. Za razliku od gvožđa ili cinka, srebro nije metal koji nema bilo kakvu funkciju u ljudskom telu.

Voda za piće svakih 15 minuta

Lažni savet: Jedan post, koji je kopiran i deljen sa više Fejsbuk naloga, a citira „japanskog lekara“ koji preporučuje da pijete vodu na svakih 15 minuta kako biste isprali svaki virus koji bi mogao ući u usta. Verzija na arapskom jeziku deljena je više od 250.000 puta.

Nauka: Profesor Trudi Lang sa Univerziteta u Oksfordu kaže da ne postoji „biološki mehanizam“ koji bi podržao ideju da jednostavno možete oprati respiratorni virus u stomaku i ubiti ga. Infekcije poput koronavirusa ulaze u telo preko disajnih puteva. Neke od njih mogu ući i na usta, ali čak i stalno pijenje vode neće sprečiti virus. Bez obzira na to, pitka voda i zadržavanje hidratacije uglavnom su dobar medicinski savet.

Toplota i izbegavanje sladoleda

Lažni savet: Postoji mnogo varijacija saveta koji sugerišu da toplota ubija virus, od preporuka za piće tople vode do tople kupke ili čak upotrebe fena za kosu. Jedan post, koji su kopirali i zalepili na desetine korisnika društvenih medija u različitim zemljama – i lažno se pripisuju Unicefu – tvrdi da će konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, i kaže da treba izbegavati sladoled.

Nauka: Šarlot Gornicka, koja radi za Unicef, kaže o dezinformacijama sa koronavirusom „Čini se da je nedavno poslata pogrešna poruka na mrežama … u kojoj se kaže da Unicef ukazuje da izbegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprečavanju nastanka bolesti. Ovo je naravno, potpuno neistinito.“ Znamo da virus gripa tokom leta ne preživljava izvan tela, ali još uvek ne znamo kako toplota utiče na novi koronavirus.

„Pokušaj zagrevanja tela ili izlaganje suncu potpuno je neefikasno“, kaže prof Blumfild, „Jednom kada se virus nađe u vašem telu, ne postoji način da ga ubijete – telo se mora samo boriti sa njim. Izvan tela, za aktivno ubijanje virusa potrebne su temperature od oko 60 stepeni [Celzijusa], što je daleko toplije od bilo koje kupke. Pranje posteljine ili peškira na 60 stepeni je dobra ideja, jer to može ubiti bilo koji virus u tkanini, ali nije dobra opcija za pranje kože“, kaže profesor Blumberg.

Topla kupka ili ispijanje vruće tečnosti neće promeniti vašu stvarnu telesnu temperaturu, koja ostaje stabilna, ukoliko već niste bolesni.