Foto: Printscreen/YouTube/Terra, Amir Hamzagic/ATAImages, B.P./ATAImages.A.K,/ATAImages

Povodom tvrdnji svetskih medija da se najtraženiji kripto begunac iz Južne Koreje krije u Srbiji, o čemu su navodno tamošnji organi obavestili srpske kolege, portal Nova.rs kontaktirao je Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo pravde, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Juče je prvo Fajnenšl tajms preneo informaciju da se Do Kvon, čovek zbog kog je više od 200.000 ljudi izgubilo preko 40 milijardi dolara, krije u Srbiji.

Južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrednog debakla tokena terraUSD i Luna, krije u Srbiji dok nastavljaju svoj višemesečni globalni lov na osramoćenog kralja kriptovaluta.

Foto: Printscreen/YouTube/Terra, Shutterstock

Oni sada traže saradnju od srpskih vlasti kako bi ga locirali i pritvorili, saopštilo je tužilaštvo južnog okruga Seula, koje istražuje kolaps Kvonovog operatera kriptovaluta Terraform Labs, piše Fajnenšl tajms.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica u maju.

Tužioci su u oktobru rekli da je otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište Terraforma. Južna Koreja je u novembru oduzela Kvonov pasoš.

Foto: Shutterstock/Printscreen/YouTube/Terra

Interpol je raspisao crvenu poternicu protiv Kvona na zahtev Seula. Južna Koreja nema ugovor o ekstradiciji sa Srbijom, ali su obe zemlje pristupile Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Investitori su podneli zajedničke tužbe protiv Kvona u Singapuru i SAD. Kvon je negirao bilo kakvu nepravdu iako se izvinio žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. Tvrdio je da južnokorejske optužbe protiv njega nisu „legitimne” i da su „politički motivisane”.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bez odgovora srpskih institucija

Portal Nova.rs kontaktirao je prvo Više javno tužilaštvo Beogradu, sa pitanjem da li imaju ikakve informacije o Do Kvonu, kao i da li su dobili zahtev od južnokorejskih vlasti. Iz te institucije upućeni smo na Odeljenje za visokotehnološki kriminal, u okviru Republičkog javnog tužilaštva.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta nikakav odgovor nije stigao.

Istovremeno, pojašnjenje smo pokušali da dobijemo od Ministarstva pravde, koje bi trebalo da bude prva institucija koji su južnokorejske vlasti kontaktirale povodom begunca Do Kvona. Kao i u prethodnim slučajevima, našem portalu odgovor nije stigao.

Naposletku, pokušali smo da bilo kakve informacije dobijemo i od Ministarstva unutrašnjih poslova, putem Odeljenja za medije i komunikacije, ali bezuspešno.

BONUS VIDEO Krah kriptovaluta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare