Foto: mod.gov.rs; shutterstock

Poslanik hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru Marijan Pavliček rekao je u sredu da će od oktobra 2022. mnogi hrvatski državljani, koji su i državljani Srbije, dobijati pozive za regrutaciju u vezi sa mogućom mobilizacijom srpske vojske ukoliko dođe do rat na Kosovu.

– Među onima koji su dobili poziv za mobilizaciju su i službenici MUP-a RH, hrvatski policajci. Kako saznajemo, najmanje 15 hrvatskih policajaca iz policijskih uprava Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske dobilo je pozive, jer imaju dvojno državljanstvo, da se jave u Sremsku Mitrovicu, rekao je Pavliček ispred Kluba hrvatskih suverenista u parlamentu.

Ističe da imaju saznanja da se na taj poziv odazvao jedan hrvatski policajac koji je kontaktirao srpsku vojsku i dobio uputstva kako da se ponaša u slučaju mobilizacije.

Pavliček je upozorio da se radi o bezbednosnom proboju, piše Fena, prenosi Oslobođenje.

– Ovaj slučaj su hteli da zataškaju. Uprava policije o tome nije obavestila hrvatsku javnost. U to su se upleli i čelni ljudi SDSS-a kako bi se ovaj slučaj zataškao jer se radi o pripadniku srpske manjine iz neposredne blizine Vinkovaca, kazao je Pavliček. Podsetio je kako je ta osoba suspendovana s dužnosti i čeka se disciplinski postupak.

Dodao je da taj slučaj nije hteo da komentariše hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ni ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman koji je, smatra Pavliček, zbog toga trebao da pošalje protestnu notu Srbiji.

Takođe je upozorio da već tri meseca Hrvatska nema čelnog čoveka Vojno sigurnosno-obaveštajne agencije (VSOA) i da ima propuste na svim nivoima bezbednosti.

BONUS VIDEO: Otopljavanje ili podgrejavanje odnosa Srbije i Hrvatske? Gosti Milorad Pupovac i Aleksandar Popov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar