Đeljalj Svećlja Foto:Tanjug/AP Photo/Florent Bajrami

Kosovski ministar unutrašnjih poslova ne očekuje da će doći do „intervencija na Severu Kosova“. Ipak, u intervjuu za Euronews Albanije poručuje da ukoliko se tako nešto dogodi, da Kosovo ima svoje institucije koje su spremne da „zaštite suverenitet“.

„Srpska nacionalistička retorika, i u vezi sa Kosovom, nije se promenila od 80-ih i 90-ih godina. U poslednje vreme je intenzivirana otrovna retorika, kojom Vučić pokušava da opravda postupke i skrene pažnju stanovništva Srbije sa njihovih problema“, naveo je Dželjalj Svećlja.

Ovaj ministar poručuje da je na delu mobilizacija srpske vojske i žandarmerije, te da je Priština „oprezna i budna, ali ne i uplašena“.

„Uveren sam da nema govora o bilo kakvom upadu srpske vojske ili policije. Ali mi smo spremni da se zauzmemo za svoju zemlju“, dodao je.

Ujedno precizira i da Kosovo ima kontinuiranu podršku EU i SAD.

Sa druge strane, kada je u pitanju situacija na Severu Kosova navodi da je pojačano prisustvo bezbednosnih mehanizama Kosova, ali i KFOR-a i EULEX-a, zbog, kako prenosi Euronews Albanija, rizika od nestabilnosti u vezi sa registarskim tablicama.

SAD nisu razočarane odlukom o tablicama, Vučić i ekstremne grupe koče preregistraciju

Svećlja je ujedno izjavio da nije došlo do zahlađenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon odluke kosvske vlade o tablicama kojom nisu ispoštovani zahtevi o produženju roka za preregistraciju.

Precizira da Vašington nije razočaran, te podseća da je najavljeno da će se odluka o preregistraciji primenjivati u više faza.

Kaže i da sam proces preregistracije na RKS ne koči nespremnost Srba na Severu već Vučić i „ekstremne grupe u ove 4 opštine“.

„Razlozi zahteva za odlaganje sprovođenja ove odluke se baš i ne poklapaju sa realnošću na terenu. Nije u pitanju otpor ili nespremnost građana koji žive u te četiri opštine. Reč je o zločinačkom angažmanu predsednika Vučića, Vlade Srbije i ekstremnih grupa na Severu Kosova, da se građani uplaše“, naglasio je on.

***

BONUS VIDEO: Skidanje nalepnica sa registarskjih oznaka automobila iz Srbije na Brnjaku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar