Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Hiljade pristalica predsednika Brazila Žaira Bolsonara, koji je na nedavnim izborima izgubio od predstavnika levice Luiza Inacija da Silve, demonstrirale su u Rio de Žaneiru i pozivale vojsku da Bolsonara, zastupnika tvrde desnice, zadrži na funkciji, iako njegova administracija signalizira spremnost da preda vlast izbornom pobedniku.

Predsednikove pristalice okupile su se po kiši ispred zgrade Istočne vojne komande u Riju, a mnogi učesnici skupa dizali su pesnice u vazduh, mahali nacionalnim zastavama i pevali nacionalnu himnu, a neki su uzvikivali: „Vojsko, spasavaj nam Brazil“ i „Naš narod, kad je ujedinjen, nikad neće biti poražen“.

U međuvremenu, brazilske kamiondžije, koje mahom podržavaju Bolsonara, i dalje blokiraju mnoge drumove u znak protesta zbog njegovog izbornog poraza, iako im je Vrhovni sud naredio da prekinu s tim.

Ovi protesti se održavaju iako je Da Silvina pobeda naišla na opšte međunarodno priznanje, a Vrhovni sud Brazila preporučio Bolsonaru da prihvati rezultate izbora, održanih u nedelju.

Članovi vlade, guverneri saveznih država i verske vođe, koje su čvrsto podržavale Boslonara, iskazuju otvorenost prema budućoj levičarskoj vladi.

Vojska je igrala krupnu ulogu za vreme Bolsonara, ali se nije oglašavala u mesecima koji su protekli između prvog i drugog kruga predsedničkih izbora, što je verovatno znak distanciranja od ovog bivšeg vojnog kapetana, rekli su Asošiejted presu eksperti za bezbednosna pitanja.

„U demokratijama, vojne snage nemaju pravo glasa u izbornom procesu. Ova tišina je poželjna“, rekao je predsednik Brazilske asocijacije za bezbednosne studije Eduardo Munjoz Svartman.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Bolsonaro je izgubio od Da Silve u veoma neizvesnoj i napetoj izbornoj utakmici, prikupivši u drugom krugu izbora 49,1 odsto glasova birača u odnosu na Da Silvu koji je prikupio 50,9 odsto.

Bio je to najtešnji izborni rezultat u Brazilu otkako se ova južnoamerička zemlja vratila demokratiji 1985. godine. To je, takođe, bio prvi put da je Bolsonaro izgubio neku izbornu trku u svojoj političkoj karijeri dugoj 34 godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Odlazećem predsedniku trebalo je gotovo dva dana da se uopšte obrati naciji nakon poraza, a nagađalo se da će se on usprotiviti rezultatima izbora, jer je pre njih više puta dovodio u pitanje pouzdanost brazilskog izbornog sistema.

U govoru, koji je održao juče u predsedničkoj rezidenciji, a koji je trajao kraće od dva minuta, Bolsonaro je izbegao da direktno prizna poraz od Da Silve, ali je rekao da će nastaviti da poštuje ustav Brazila. Takođe je podržao proteste svojih pristalica, ali samo dok oni to čine na miran način.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Odmah potom, njegov šef službe rekao je novinarima da ga je Bolsonaro ovlastio da počne sa procesom predaje vlasti. Nešto kasnije, predsednik je navodno rekao članovima Vrhovnog suda da je njegova izborna borba sa Da Silvom došla do kraja.

„Gotovo je. Dakle, hajde da gledamo napred“, rekao je Bolsonaro prema kazivanju sudije Vrhovnog suda Luiza Edsona Fahina.

Fahin je to izjavio u video poruci koju su preneli brazilski mediji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

U mnogo čemu nalik na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kojem se Bolsonaro otvoreno divi, odlazeći predsednik Brazila je tvrdio da su mašine za elektronsko glasanje podložne mahinacijama. Nije ponudio nikakav dokaz za to, čak i kad mu je dokaze zatražilo sudsko telo nadležno za izbore.

Mnogi od njegovih pristalica dovode u sumnju rezultate izbora, a kamiondžije koje podržavaju Bolsonara napravile su hiljade blokada širom zemlje u znak protesta. Rano jutros, policija je uklonila 630 blokada, a više od 150 i dalje postoji. Na jednoj od blokada u saveznoj državi Sao Paolo, demonstranti su juče zapalili gume.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Guverner Sao Paula Rodrigo Garsija rekao je da je vreme za pregovore sa pobunjenim kamiondžijama isteklo i nije isključio upotrebu sile kako bi blokade bile uklonjene, ali Bolsonarove pristalice nastavljaju otpor, a društvenim mrežama šire se zahtevi vojsci da izađe na ulice, ili da brazilski Kongres i Vrhovni sud budu raspušteni i da predsednik ostane na funkciji.

***

BONUS VIDEO: Pljačka u Brazilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar